V-ati petrecut vreodata Craciunul in alta tara ? Ati vazut cat de diferite le sunt obiceiurile de ale noastre, incepand de la meniul de sarbatori pana la modul in care sarbatoresc Craciunul ? Eu nu, dar am fost curioasa si tare m-am minunat cand am aflat cum e pe la altii. In tari calde cum e Cuba, Mos Craciun e asteptat cu friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si yuca sub forma de piure. Ritualul de sacrificare a porcului e similar cu al romanilor. Familiile numerose se reunesc si, intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier, frig un porc intreg. Lucrurile stau total diferit la spanioli. Cei care au ramas inerti in fata valului de romani care le cotropeste tara, pun pe masa preparate traditionale pe baza de fructe uscate. Va puteti delecta cu migdale in supa, nuci si migdale in prajituri si seminte de pin in varza rosie. Varza trebuie sa fie musai fiarta si aromata cu usturoi. Noi mancam cozonaci, spaniolii o dau pe "touron" – o prajitura preparata din ciocolata, nuca de cocos, inghetata de praline si pasta de migdale. In Finlanda, de Craciun se pune mare accent pe familie. Luna decembrie este in Finlanda o luna a bucuriei, cind prietenii se aduna si servesc "glögi", o bautura fierbinte, cu vin indulcit si aromat. Ce poti sa mananci in Finlanda, daca nu peste ? Somonul usor sarat isi odihneste coada pe platouri incapatoare alaturi de merluciul, care se macereaza in apa minerala si se serveste cu sos bechamel si cartofi. Desertul de Craciun este pe baza de prune, se numeste "joulutorttu" si este o placinta cu gem, pufoasa. In fiecare film american se bea eggnog de Craciun. Bautura care te imbie din vase mari de sticla se prepara extrem de usor. Ai nevoie de brandy, rom, oua si lapte. Colindele imi zgarie retina in fiecare an asa ca am ales varianta jamaicana. Adio Hrusca, bun venit Holy Night in varianta reggae! Nu imi mai ramane decat sa impodobesc cactusul, ca-n America Latina si am vazut cum e sa petreci Craciunul altfel. Distribuie articolul pe: