Cozonacii şi brânzeturile produse tradiţional au fost la mare căutare de Paşte, potrivit Asociaţiei “Produs în Bistriţa-Năsăud”

|Andreea Nicole |
Cozonacii şi brânzeturile produse tradiţional au fost la mare căutare de Paşte, potrivit Asociaţiei “Produs în Bistriţa-Năsăud”

Cozonacii şi brânzeturile produse tradiţional au fost la mare căutare de Paşte, potrivit Asociaţiei “Produs în Bistriţa-Năsăud”. Sursa foto Facebook

Cozonacii şi brânzeturile produse tradiţional au fost la mare căutare de Paşte. Delicii locale bistriţene, la mare căutare de localnici.

În prag de sărbători pascale, produsele tradiționale realizate de producătorii locali din Bistriţa-Năsăud atrag tot mai mulți clienți. Cele mai căutate produse sunt cozonacii și brânzeturile, potrivit directorului executiv al Asociației „Produs în Bistriţa-Năsăud”, Elena Bărbos.

Cozonacii şi brânzeturile produse tradiţional, la mare căutare

Cozonacii, la mare căutare înainte de Paşte. Sursa foto Facebook
Cozonacii, la mare căutare înainte de Paşte. Sursa foto Facebook

Timp de două weekenduri, locuitorii din zonă — dar şi cei din alte colţuri ale ţării — sunt aşteptaţi la târgurile organizate în municipiul Bistriţa. Acolo pot descoperi și achiziționa bunătăți pregătite după rețete autentice.

„În acest weekend avem Ostermarkt – Târgul de Paşte al saşilor bistriţeni, o sărbătoare care are peste 900 de ani vechime şi care anul acesta va coincide cu inaugurarea clădirii renovate a Colegiului Naţional ‘Liviu Rebreanu’. Va fi un eveniment amplu, care debutează vineri cu deschiderea târgului meşteşugăresc şi al producătorilor, şi se va încheia duminică.

Săptămâna viitoare va urma târgul de Paşte, un târg în care vom pune în valoare în mod special produsele agroalimentare, pentru că, din experienţa pe care am acumulat-o până acum, acestea sunt produsele care sunt solicitate în mod special în perioada sărbătorilor pascale”, a declarat, joi, Elena Bărbos.

Citește și: Alimente pe care să le consumați în Postul Paștelui

De unde mai pot cumpăra oamenii produse tradiționale

Brânza, cumpărată intens înainte de Florii și de Paște. Sursa foto Facebook
Brânza, cumpărată intens înainte de Florii și de Paște. Sursa foto Facebook

Pentru cei care nu ajung fizic în târg, Asociația oferă posibilitatea de a comanda online, prin intermediul site-ului oficial, facilitând astfel accesul la produsele locale inclusiv pentru românii din diaspora.

În topul preferințelor se află deserturile tradiționale, precum cozonacii pufoși, cornulețele fragede și pasca cu brânză dulce sau sărată. Acestea sunt completate de brânzeturile maturate sau proaspete, preparate după rețete moștenite din generație în generație — caș, urdă, telemea și brânză frământată.

Românii preferă să cumpere cozonac preparat în mod tradițional. Sursa foto Facebook
Românii preferă să cumpere cozonac preparat în mod tradițional. Sursa foto Facebook

Comenzile din această perioadă includ și produse din carne precum slănina și cârnăciorii de casă, dar și uleiurile presate la rece, apreciate pentru calitatea și gustul lor autentic.

Cu o activitate de peste un deceniu, Asociația „Produs în Bistriţa-Năsăud” reunește circa 70 de producători și artizani. Dincolo de evenimentele sezoniere, aceștia își expun produsele săptămânal, în fiecare sâmbătă, în cadrul târgului organizat lângă Biserica Evanghelică din centrul vechi al orașului. Această prezență constantă a consolidat o comunitate de clienți fideli, dornici să redescopere gustul autentic al produselor locale.

Citește și: Rețeta de pască cu smântână, un real deliciu de Paște VIDEO

Distribuie articolul pe: