Carnea de pui si de curcan au marele merit de a se gati repede, si de a fi la fel gustoase indiferent daca mancarea este calda sau rece. In plus in 100 de grame de carne de pasare se gasesc 20-25 de grame de proteine (in conditiile in care sunt necesare 0,8 grame de proteine, pe zi, pentru fiecare kilogram de masa corporala), minerale – fier, zinc, magneziu, precum si importanta vitamina B12, care se gaseste doar in carne. Cozonacul din carne de curcan cu dovlecei este o reteta din Provance, adica frantuzisme,pe care le poate face oricine in bucataria de acasa. Ca sa faci cozonac din carne de curcan, ai nevoie de 500 de grame de piept de curcan fara piele, trei dovlecei, o lingurita cu pudra de cimbru, ulei pentru prajit, sare si piper. Pentru blat iti trebuie cinci oua, 250 de grame de faina, trei linguri cu ulei, trei linguri cu lapte, o lingurita de drojdie uscata, o nuca de unt. Spala si curata dovleceii si rade-i prin razatoarea mare. Taie carnea de curcan in bucatele cat o nuca. Incinge uleiul intr-o tigaie, pune bucatele de carne si rumeneste-le circa cinci minute, adauga dovleceii, cimbrul, sare si piper dupa gust. Tine totul pe foc 10 minute, apoi lasa deoparte sa se raceasca. Aluatul se face simplu. Atat de simplu incat poti tine minte reteta si paentru alt gen de preparate. Sparge ouale si bate-le ca pentru omleta. Adauga drojdia (desfacuta in prealabil cu o lingurita de apa si o lingurita de zahar), laptele si uleiul, apoi faina. Framanta aluatul cu mana apoi intinde o foaie pe masura tavii de cozonac in care vei coace cozonacul din carne de curcan, astfel incat sa poti sa acoperi complet carnea. Evident tava trebuie unsa din belsug cu unt Pune foaia de aluat, pune umplutura, racorita bine, apoi acopera cu aluat. Coace cozonacul, in cuptorul incins, circa 45 de minute la foc potrivit. Scoate cozonacul din tava dupa ce s-a racorit putin. Serveste aceasta bunatate calda sau rece.