Si asta pentru ca majoritatea barmanilor nu mixeaza bauturile cum ar trebui, asa ca in loc de o vodca orange 50/50, te trezesti de obicei cu mai mult orange decat vodka – ambele inecate in gheata care se topeste instant in pahar. Ochii mi-au fost deschisi de Marius de la Exquisite Bar Solutions. Din spatele barului alb plin de shakere si pahare de toate formele si marimile vrajitorul licorilor magice ne-a introdus in lumea lui. Pe care credeam ca o cunoastem, dar vai cat ne-am inselat. Alaturi de Andressa, Pyuric si Another Cherry am cascat ochii mari cand am auzit ca de fapt nu bem Cosmopolitan pentru ca ne place ci pentru ca o vedem pe Sarah Jessica Parker comandandu-l frecvent in barurile din Sex and the City. Sau ca Mojito ne place pentru ca l-a baut HalleBerry la invitatia lui James Bond. Cu alte cuvinte nu ne formam gusturile din experienta ci prin imitatie. Un specialist in bartending se dovedeste a fi o comoara la casa omului. Discutia cu el m-a facut sa ma simt inculta intr-ale cocktail-urilor, tocmai pe mine care pot sa recit dintr-o suflare zeci de bauturi faurite de maini dibace de barman. M-am simtit si inselata cand am aflat ca de fapt beau cocktail-uri cu apa de la chiuveta pe care dau bani buni prin cluburi. Cum ajunge acolo ? Prin topirea ghetii, care ar trebui facuta de fapt din apa plata, dupa cum am aflat. Un pahar de Campari Cranberry si 2 ore mai tarziu discutia a intrat pe taramul tips and tricks-urilor. Un cocktail fresh trebuie sa fie foarte bine agitat ne-a explicat Marius trepidand dupa bar cu shaker-ul in mana. A exemplificat cu 30 de mililitrii de Skyy Vodka scosi din sticla albastru indigo. Secretul pentru un cocktail racoritor sta in bulele de aer obtinute dupa zdruncinaturi bune in shaker. Un fel de ciocolata aerata, un cocktail Luflee sa-I zicem pentru o comparatie concludenta cu o ciocolata de pe piata. Imi inmoi putin buzele intr-un cocktail roz scos ca din minune din jobenul-shaker si mai aflu ceva.O noutate intr-ale gustului. Cele patru gusturi de baza isi completeaza paleta cu unul nou descoperit. Umami e numele lui si trimite stimuli catre zonele din creier care detecteaza savoarea. Noi ne-am amuzat la auzul numelui gandindu-ne la intonatia cu care trebuie pronuntat. Ne-am si exprimat incantarea cu un “Uuuuh, mamiiii” languros cand ne-am intalnit cu un nou cocktail aparut ca prin minune pe bar, de data aceasta din mana Andressei. She’s got the move, I’m telling you ! In termeni de what’s hot and what’s not aflati ca biscuitii care se pun sub paharele care dau pe dinafara sunt out., pasee, adio. In sunt acum servetelele albe, care intr-adevar dau oricarui cocktail un aer cosmopolit. 3 ore petrecute la Exquisite Bar Solutions mi-au deschis apetitul pentru long-drinks-uri facute ca la carte si de ce nu, de mana mea. Ma grabesc spre casa unde echipata cu o pereche de ochelari de protectie voi scuipa in san si ma voi pune pe facut cocktail-uri.Long drink a la Pietricel, anyone ? Vine in varianta flambata!