Consumul de tăiței instant (noodles), legat de riscul cardiac la femei

Consumul de tăiței instant (noodles), legat de riscul cardiac la femei

Consumul de tăiței instant (noodles), legat de riscul cardiac la femei. Sunt ieftini, convenabili și gustoși pentru mulți. Acum urmează veștile proaste! Cercetătorii din Coreea de Sud, țara cu cel mai mare consum de tăiței instant din lume, au studiat 10.711 adulți. Aceștia au devenit un eșantion reprezentativ al populației coreene înscris într-un sondaj amplu privind sănătatea și nutriția.

Cercetătorii au identificat 2 tipare alimentare majore: „dieta tradițională”, bazată pe pește, orez și legume, și regimul „de carne și fast-food”, bogat în carne și alimente procesate, inclusiv tăiței instant.

Consumul de tăiței instant (noodles), legat de riscul cardiac la femei

Niciuna dintre aceste diete, luate în ansamblu, nu a fost asociată cu sindromul metabolic – un grup de simptome care includ obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, niveluri ridicate de colesterol și zahăr în sânge, toate acestea putând crește riscul de boli de inimă și diabet.

Studiul a fost publicat în ediția din august a The Journal of Nutrition. Specialiștii au descoperit că, independent de alți factori, femeile care consumau tăiței instant de cel puțin 2 ori pe săptămână aveau un risc cu 68% mai mare de a dezvolta sindrom metabolic. Efectul nu a fost observat la bărbați.

Potrivit autorului principal, Dr. Frank B. Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard, acest lucru s-ar putea datora faptului că femeile își raportează dieta mai exact sau pentru că cele aflate la postmenopauză sunt mai sensibile la efectele alimentare ale carbohidraților, sodiului și grăsimilor saturate.

În orice caz, Dr. Hu a declarat că tăițeii instant nu fac parte dintr-o dietă sănătoasă. „O dată sau de două ori pe lună nu este o problemă,” a spus el. „Dar de câteva ori pe săptămână, chiar este.”

Ce sunt tăițeii instant?

Tăițeii instant sunt un tip de tăiței pre-gătiți, de obicei vânduți în pachete individuale, pahare sau boluri. Ingredientele principale sunt: făina, amidonul, apa, sarea și/sau un substitut de sare cunoscut sub numele de kansui, un tip de apă minerală alcalină care conține carbonat de sodiu și, de obicei, carbonat de potasiu.

Uleiul de palmier este și el un ingredient comun, deoarece tăițeii instant erau inițial produși prin prăjire rapidă. Totuși, în prezent, există și tăiței uscați prin aer. Tăițeii instant sunt însoțiți de pliculețe cu arome care conțin condimente, sare și glutamat monosodic (MSG).

Au fost fabricați pentru prima dată în Japonia, în 1958. Primii tăiței instant din lume au fost inventați de Momofuku Ando, inventator și om de afaceri taiwanezo-japonez, fondatorul companiei Nissin Food Products Co. Ltd. De la invenția lor, tăițeii instant au devenit un aliment de conveniență îndrăgit de milioane de consumatori din lume.

Cum sunt fabricați tăițeii instant?

De la invenția lor în anii ’50, procesul de producție al tăițeilor instant a rămas, în mare parte, același. Toate ingredientele sunt amestecate, apoi aluatul este întins și tăiat în formă de tăiței. Aceștia sunt apoi aburiți, uscați, prăjiți pentru deshidratare, răciți și ambalați individual.

Care este valoarea nutrițională a tăițeilor instant?

Conținutul nutrițional al tăițeilor instant variază ușor în funcție de tipul sau aroma lor. Pentru a-ți face o idee, iată valorile nutriționale pentru o porție (43g) de tăiței ramen instant:

  • Calorii – 385 kcal
  • Carbohidrați – 55,7 g
  • Grăsimi totale – 14,5 g
  • Grăsimi saturate – 6,5 g
  • Proteine – 7,9 g
  • Fibre – 2 g
  • Sodiu – 986 mg
  • Tiamină – 0,6 mg
  • Niacină – 4,6 mg
  • Riboflavină – 0,4 mg

Majoritatea tăițeilor instant au un conținut scăzut de calorii, dar sunt săraci în fibre și proteine. Sunt cunoscuți pentru conținutul ridicat de grăsimi, carbohidrați și sodiu. Deși poți obține micronutrienți din tăițeii instant, aceștia nu conțin nutrienți importanți precum vitamina A, vitamina C, vitamina B12 și altele.

Tăițeii conțin o cantitate mare de sodiu

O porție de tăiței instant poate conține între 397 și 3678 mg de sodiu la 100 g, uneori chiar mai mult. Deși sodiul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului, consumul excesiv nu este benefic pentru sănătate.

Unul dintre cei mai mari contribuitori la aportul de sodiu din dietă sunt alimentele procesate, inclusiv tăițeii instant. O dietă bogată în sare a fost asociată cu un risc crescut de cancer gastric, boli de inimă și accident vascular cerebral. La persoanele sensibile la sare, o dietă bogată în sodiu poate crește riscul de hipertensiune arterială, afectând negativ sănătatea inimii și a rinichilor.

Având în vedere recomandarea OMS de a consuma maximum 2 g de sodiu pe zi, chiar și un singur pachet de tăiței instant poate face dificilă menținerea aportului de sodiu în limitel. Cei care consumă mai multe pachete pe zi vor depăși această limită, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătății.

Tăițeii conțin glutamat monosodic (MSG)

Tăițeii instant conțin MSG, un aditiv foarte des întâlnit în multe alimente procesate, potrivit parkwayeast.com.sg. Rolul său principal este de a intensifica aroma și gustul alimentelor. Deși este larg utilizat și aprobat pentru consum de către FDA, există îngrijorări legate de efectele sale pe termen scurt și lung.

Raportările sugerează că MSG ar putea fi asociat cu simptome ca: dureri de cap, greață, hipertensiune, slăbiciune, tensiune musculară, dureri în piept, palpitații și înroșirea pielii. Dacă experimentezi astfel de simptome după consum, este posibil să ai o afecțiune cunoscută sub numele de complex de simptome MSG.

Deși nu există dovezi concludente care să stabilească o legătură directă, se recunoaște că un procent mic de persoane pot avea aceste reacții pe termen scurt la MSG.

Unele studii au asociat consumul ridicat de MSG cu obezitatea și creșterea tensiunii arteriale. Totuși, cantitățile mici din tăițeii instant nu vor duce la astfel de efecte secundare, dacă sunt consumați cu moderație.

Au un conținut scăzut de fibre și proteine

Deși sunt un aliment cu conținut caloric redus, tăițeii instant sunt săraci în fibre și proteine, ceea ce nu îi face o alegere potrivită pentru pierderea în greutate. Proteinele contribuie la creșterea senzației de sațietate și la reducerea senzației de foame Fibrele se digeră lent, menținând senzația de plenitudine pentru mai mult timp.

Având în vedere nivelurile scăzute de proteine și fibre din tăițeii instant, consumul lor nu îți va satisface foamea și nu te va face să te simți sătul. În plus, o dietă săracă în fibre este asociată cu un risc mai mare de afecțiuni digestive: constipație, boala diverticulară, reducerea bacteriilor benefice din intestin.

Au fost asociați cu o calitate scăzută a dietei

Unele studii susțin că un consum regulat de tăiței instant este asociat cu o calitate generală scăzută a dietei. Într-un studiu, dietele celor care consumau tăiței instant au fost comparate cu cele ale persoanelor care nu îi consumau. Cei care consumau tăiței instant aveau un aport semnificativ mai scăzut de proteine, calciu, vitamina C, fosfor, fier, niacină și vitamina A. Dar și un aport mai ridicat de sodiu și calorii.

Tăițeii instant au fost asociați cu un risc crescut de a dezvolta sindrom metabolic. Este o afecțiune care crește riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral.

O privire mai atentă asupra etichetelor nutriționale

Este important să știi ce consumi, mai ales dacă ai afecțiuni ca hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat. De asemenea, te ajută să compari alimente similare pentru a vedea care este mai sănătos.

Asigură-te că examinezi atent lista de ingrediente și dimensiunea porției. Deoarece informațiile nutriționale sunt bazate pe o anumită cantitate, pot fi înșelătoare dacă nu știi câte porții conține pachetul. Cu cât exersezi mai mult citirea etichetelor alimentare, cu atât vei deveni mai priceput în utilizarea lor ca un instrument pentru a planifica o dietă mai sănătoasă și echilibrată.

Citește și: Cât de periculoși sunt aditivii alimentari pentru copii

Sunt preparatele gata de consum bune pentru tine?

O alternativă populară la tăițeii instant sunt preparatele gata de consum. Cunoscute și sub denumirea de „cină la TV” în Statele Unite, aceste mese sunt pre-preparate și ambalate,.

Pot fi reîncălzite direct în recipientul lor, fără a necesita ingrediente suplimentare și cu un efort minim de pregătire înainte de consum. Aceste produse sunt des întâlnite în supermarketuri.

Deși preparatele gata de consum pot părea o alternativă mai nutritivă la tăițeii instant, un studiu a arătat că acestea sunt bogate în grăsimi saturate și sare.

Cei care consumă regulat astfel de mese (peste 70 g/zi de produse gata preparate) au fost identificați cu un aport semnificativ mai scăzut de nutrienți, sub recomandările naționale bazate pe necesarul nutrițional.

În general, preparatele gata de consum nu au un profil nutrițional sănătos și nu ar trebui să înlocuiască alimentele proaspete și integrale.

Citește și: Cât de periculoasă este maioneza de la fast-food