Consumul mai multor fibre, care se găsesc în cerealele integrale, legume și fructe, ar putea ajuta la protejarea împotriva bacteriilor periculoase din intestin. Iată toate detaliile în materialul următor! Cum te poate ajuta consumul de fibre După ce au analizat mostre din microbioamele intestinale a peste 12.000 de persoane din 45 de țări, cercetătorii au stabilit că persoanele cu niveluri ridicate ale unui anumit tip de bacterii benefice cunoscute sub numele de Faecalibacterium au mai multe șanse să aibă niveluri scăzute de bacterii potențial fatale, cum ar fi E. coli, conform raportului publicat în Nature Microbiology. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că probele cu niveluri ridicate de Faecalibacterium aveau niveluri ridicate de compuși benefici numiți acizi grași cu lanț scurt, care sunt un produs secundar din descompunerea fibrelor. Cercetările au indicat că nivelul scăzut al acestui tip de bacterii este legat de boli inflamatorii intestinale sau gastro-intestinale. Descoperirile cercetătorilor Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că probele cu niveluri ridicate de Faecalibacterium aveau niveluri ridicate de compuși benefici numiți acizi grași cu lanț scurt, care sunt un produs secundar din descompunerea fibrelor. Cercetările au indicat că nivelul scăzut al acestui tip de bacterii este legat de boli inflamatorii intestinale sau gastro-intestinale. „Principalul rezultat al studiului nostru este că microbiomul nostru intestinal joacă un rol important în reducerea creșterii bacteriilor potențial dăunătoare în intestinul nostru și se pare că acest efect poate fi modulat prin dietă”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Alexandre Almeida, pentru NBC News. Microbiomul intestinal este o adunătură de microbi, inclusiv bacterii, ciuperci și viruși care locuiesc în tractul gastrointestinal. Microbiomul intestinal variază de la o persoană la alta. Fasolea, legumele și cerealele, de mare ajutor pentru organism Noile descoperiri sugerează că consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi legume, fasole și cereale, ar putea ajuta la protejarea împotriva bacteriilor dăunătoare, a mai adăugat el. Almeida a avertizat că noul studiu nu demonstrează că fibrele protejează împotriva bacteriilor dăunătoare. „Acesta a fost un studiu observațional efectuat pe microbiomul intestinal al oamenilor la un moment dat, așa că trebuie să fim conștienți de faptul că majoritatea rezultatelor noastre se bazează pe asocieri”, a spus el. „Acest lucru înseamnă că sunt necesare lucrări viitoare pentru a testa experimental dacă anumite lucruri precum fibrele și alți nutrienți previn incidența infecțiilor într-un interval de timp mai lung.” Folosind mostre de scaun din 65 de studii din 45 de țări, oamenii de știință au analizat componența bacteriană de la 12.238 de persoane. Ei au descoperit că compoziția microbiomului unei persoane ar putea prezice dacă intestinul persoanei ar putea fi invadat de bacterii dăunătoare. Citește și: Alimentele cu cele mai multe fibre „Aceasta este o analiză impresionantă”, a spus dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston. Acesta a remarcat că fibrele afectează susceptibilitatea unei persoane la bacteriile dăunătoare. „Este o piesă mică a puzzle-ului. În viitor, va fi esențial să includem dieta în analiză.” Există o mulțime de alte motive pentru a consuma cantitățile recomandate de fibre, a spus Willett. „Există dovezi cu adevărat solide că fibrele ajută la diabet, controlul greutății și bolile cardiovasculare.” Câte fibre pot consuma adulții zilnic Adulții au nevoie de 30 de grame de fibre pe zi, conform studiilor. Majoritatea americanilor primesc doar aproximativ 58% din această doză zilnică, potrivit cercetărilor Departamentului pentru Agricultură al SUA. „Dar nu este practic să numărăm gramele”, a spus Willett. „Cel mai simplu este să urmezi câteva reguli: ori de câte ori consumi cereale, asigură-te că sunt cereale integrale și mănâncă o varietate de fructe și legume. Doar făcând asta vei obține o mulțime de fibre.” Alimente bogate în fibre Cereale de tărâțe neîndulcite (14 g per ½ cană) față de cereale de ovăz prăjite (3 g per cană) Fasole (13,2 g per cană) față de sparanghel (2,9 g per cană) Semințe de dovleac (5,2 g) față de alune de pădure (2,8 g per cană) Zmeură (8 g per cană) față de afine (3,6 g per cană). „Nu știm din acest studiu că consumul de mai multe fibre va avea ca rezultat producerea de bacterii mai benefice”, a spus dr. Daniel Freedberg, gastroenterolog și profesor asociat de medicină și epidemiologie la Universitatea Columbia Vagelos Colegiul Medicilor și Chirurgilor din New York. Oraş. „Dar există o mulțime de dovezi care sugerează că mâncăm prea puține fibre.” Cu siguranță, creșterea consumului de fibre ar fi bine pentru persoanele care nu primesc suficiente. „Văd oameni cu afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi constipația și diareea, iar fibrele sunt singurul lucru care este bun pentru ambele”, a spus Freedberg. O dietă bogată în fibre ar putea proteja colonul, a adăugat el: „Există unele studii în care oamenii au fost randomizați pentru scurt timp să consume o dietă foarte, foarte bogată în fibre sau o dietă ultraprocesată”, a spus Freedberg. „În biopsiile lor, puteți vedea schimbări nu atât de bune în țesuturile colonului persoanelor care au consumat alimente ultraprocesate.”