Constipatia poate fi usor combatuta prin alimente care contin fibre (cereale integrale – paine cu tarate, fulgi de grau, secara, legume – rosii, castrveti, varza, leguminoase – fasole, naut, linte , fructe- mere, pere, prune, banane bine coapte, seminte – in, susan, uleiuri vegetale, in salate, supe de legume, ciorbe), prin aport de fibre ca atare (ex tărâÅ£e de psyllium, cate 2 lingurite zilnic, dizolvate in lapte sau iaurt, in paralel cu hidratare satisfactoare), prin consum de alimente ce contin probiotice, precum iaurtul, prin hidratare, cel putin 2 litri apa sau ceaiuri/zi (8 pahare), prin activitate fizica moderata (ex: mersul pe jos sau urcatul scarilor). Alte alimente care favorizeaza tranzitul intestinal sunt mierea de albine, care este considerata un laxativ bland si cafeaua. Daca o alimentatie corecta si o hidratare adecvata nu reusesc sa corecteze sau sa amelioreze constipatia, trebuie luate in considerare alte cauze medicale care trebuie investigate.