Conopida Romanesco este un tip de conopida care a aparut mai recent la noi, de culoare galben- verzuie, cu niste excrescente care amintesc de niste braduti sau conuri de brad. Se poate spune ca este o leguma care se incadreaza undeva intre conopida si broccoli, atat ca aspect cat si ca gust si aroma. Conopida Romanesco contine o mai mare cantitate de vitamina C, caroten si saruri minerale decat surorile ei, dar mai putin amidon. Este foarte sanatoasa si foarte decorativa. Am combinat conopida romanesco cu fennel si le-am gratinat impeuna. Ca sa faci conopida si fenel gratinate ai nevoie de jumatate de conopida Romanesco, o jumatate de bulb fennel cu tot cu frunze, 100 de grame de mozzarella, ceapa verde, o lingura de pesmet, doua linguri de ulei de masline, sare si piper dupa gust. Conopida Romanesco se desface buchetele, se spala foarte bine si se fierbe in apa cu putina sare, cat sa se inmoaie. Se aseaza intr-un vas ceramic impreuna cu fenelul taiat felii subtiri. Deasupra se pun bucati de mozzarella si ceapa verde taiata marunt. Se presara cu pesmet, sare si piper proaspt macinat dupa gust. Se stropeste totul cu putin ulei de masline extravirgin. Se da la cuptor la 160 de grade Celsius pentru aproximativ 25 de minute. Se serveste imediat, optional cu samantana degresata sau iaurt. Poti renunta la mozzarela, pentru tofu si ai o reteta de post, si poti adauga, pentru putina culoare in plus, boia de ardei, iute sau dulce, dupa cum iti place. 100 de grame de conopida Romanesco cu fennel gratinate contine: 45 calorii, 4,3 g proteine, 0,7 g lipide , 4,7 g carbohidrati.