Conopida cu peste

Conopida cu peste

Conopida cu peste este foarte buna daca alegi un peste gras. Somonul este foarte bun, dar se preteaza perfect si pastravul sau macroul.

Ca sa faci patru portii de conopida cu peste ai nevoie de o conopida mare, 50 de grame de unt si ceva in plus pentru uns o tava pentru copt, doua linguri cu faina, 450 mililitri de lapte, doua oua, o lingura de mustar, sare si piper, o lingura de otet basamic, 500 de grame de peste, 150 de grame de branza (parmezan sau telemea slaba). Ingredientele sunt pentru patru portii.

Pune un vas mare cu apa pe foc, adauga putina sare si fierbe cateva minute conopida. Scurge apa si raceste conopida sub un jet de apa rece. Intr-un vas pune untul si cand s-a topit adauga faina si amesteca bine. Stinge cu laptele si amesteca in asa fel incat sa nu faca cocoloase. Lasa sosul sa mai fiarba pentru cateva minute. Da-l deoparte si lasa-l sa se racoreasca.

Sparge ouala si bate-le ca pentru omleta. Adauga cateva linguri cu apa rece in oua si adauga-le in sosul alb, in timp ce amesteci energic, pentru ca ouale sa nu se coaguleze. Adauga branza rasa si amesteca. Potriveste de sare si piper. Pune mustarul si otetul basamic. Omogenizeaza din nou. Daca vrei o aroma mai intensa poti pune si un catel de usturoi pisat sau/si verdeata.

Unge cu putin un un vas care merge la cuptor. Pune buchetele de conopida si printre ele peste taiat in fasiute de grosimea unui deget. Pune in mod egal sosul alb peste toate acestea si coace totul pentru 30-35 de minute la foc moale, in cuptorul bine incins inainte. Poti presa deasupra cateva fire de branza pentru o fata frumoasa. Serveste conopida cu peste imediat, foarte fierbinte. O portie are in jur de 350 de calorii.