Conopida coapta

Conopida coapta

Conopida coapta dupa reteta noastra este o mancare de sezon, lacto-vegetariana, delicioasa si foarte simplu de facut. Conopida coapta este o mancare in sine sau o rafinata garniturapentru pestesau carne. Merita incercata, pentru ca nu iti poti imagina cat este de buna, pana nu gusti.

Ai nevoie de o conopida mare (de circa un kilogram), 100 de grame de unt, o lingurita de cimbru uscat, sare, piper, un varf de cutit de boia dulce, o foaie de dafin facuta pulbere, o lingurita rasa de seminte de marar. Evident ca secretul consta in combinatia de mirodenii si arome.

 

Desfa conopida in buchetele mici intr-un castron incapator. Pune intr-o tigaie neaderenta semintele de marar, foaia de bafin pisata si cimbrul uscat. Incalzeste bine amestecul de mirodenii. Topeste untul separat si adauga toate mirodeniile. Si cele infierbantate si cele care nu au fost incalzite. Adauga sare si mult piper.

Supa de conopida

Toarna untul aromat peste conopida si amesteca cu o lingura. Pune conopida intr-o tava, pe foaie de copt, intr-un singur strat si da totul la cuptor. Cuptorul trebuie sa fie incins bine, iar conopida se coace la foc potrivit timp de 30-40 de minute. Intoarce o data, de doua ori conopida, cat timp sta la cuptor, astfel incat se se rumeneasca uniform.

Cand este aproape gata imprastie peste conopida doua linguri de parmezan ras si mai lasa conopida in cuptor inca doua-trei minute. Parmezanul poate fi inlocuit cu tofu, iar untul cu ulei si vei avea o reteta vegetariana.

Serveste conopida coapta calda (nu fierbinte), simpla stropita cu suc de lamaie sau cu smantana subtire ori iaurt. Poti pune boia iute sau o combinate de piper verde, negru si rosi pentru o varianta picanta.