Si pentru ca multi dintre voi isi doresc sa gaseasca definitia stilului de viata sanatos, mi-am propus sa deschidem o sesiune in care sa discutam despre aportul de sanatate al unor fructe si legume despre care stim putine. De exemplu cati dintre voi stiati ca aceasta leguma minunata previne bolile de inima? Si pentru ca este esential sa intelegem cu totii ca sedentarismul si alimentatia dezechilibrata nu duc nicaieri, trebuie sa invatam sa ne intoarcem la natura, macar printr-o calatorie virtuala, daca adoptarea unei diete echilibrate este prea mult pentru unii dintre noi. Marturisesc ca nu cunosc prea multe retete pe baza de conopida si din acest motiv ma bucur de savoarea ei cam rar, ce-i drept. Dar, mi-am promis sa-i suprind pe toti aceia care puneau sub semn de intrebare”talentul” meu de gospodina cu retete noi pline de savoare si de ce nu si cu conopida. Ce ziceti de o timbala de conopida? Cand ma gandesc la prospetimea si savoarea acestei legume, brusc memoria olfactiva imi arata cine este la puterea, fireste ca ea. Hmm…ce n-as da acum pentru o portie de conopida murata. Imi place asa de mult. Ce ziceti insa de supe? Sa mai continuu? Eu zic ca nu ca uite asa creste apetitul si ne invinovatim pe urma ca am mancat cam mult. Si pentru ca am plecat de la premisa descoperim impreuna beneficiile acestuid ar pe care ni l-a lasat natura, invit sa lecturati in cele ce urmeaza modalitatile prin care aceasta leguma poate invinge diverse boli cronice. Detoxifica ficatul si sangele Organismul se detoxifica singur din sase in sase luni de zile, insa poluarea mediului inconjurator, alimentatia dezechilibrata si viciile cresc riscul de a ne imbolnavi. Cum asa? Acesta acumuleaza mai multe toxine cu cat in stilul vostru de viata sunt prezenti mai multi factori dintre cei enumerati mai sus. Daca moleculele toxice nu sunt descompuse rapid si eficient in ficat, acestea pot distruge membranele celulare si molecule, precum cele prezente in structura ADN-ului, impreuna de altfel cu nucleul celulei. Astfel de”stricaciuni” in organism pot da nastere unei reactii in lant, dereglari ale celulelor canceroase si o dezvoltare necrontolata a acestora. Insa conopida detine substante (glucosinolati si tiocianati) care au rolul de a detoxfica sangele si ficatului. Previne bolile de inima Pe cat este de sanatoasa pe atat este de gustoasa. Conopida contine aliciana, care este o substanta benefica inimii, reducand astfel riscul de a dezvolta afectiuni ale inimii (infarct). Seleniul si vitamina C din conopida fac o echipa buna impreuna si previn bolile prin intarirea sistemul imunitar. O singura portie cu conopida va asigura peste jumatate din doza zilnica recomandata. Mentine sanatatea sistemului cardiovascular gratie unui fitonutrient (idole-3-carbinol), care scade nivelul de colesterol”rau”din sange. Magneziul si potasiul din conopida previn hipertensiunea. Tine departe cancerul Stiati ca aceasta leguma este bogata in acid folic? Acidul folic este recomandat femeilor care vor sa ramana insarcinate, intrucat scade riscul de producere a unor defecte la nastere. In plus, favorizeaza dezvoltarea si replicarea celulelor din sange. Mai mult de atat, contine un compus fitochimic (sulforaphane), care este eliminat in timpul masticatiei, al carui rol este de a stimula ficatul sa secrete enzime, care distrug chimicale ce declanseaza cancerul. In plus, acest compus fitochimic are capacitatea de a stopa dezvoltarea celulelor canceroase, chiar si in ultimele stadii. Conopida impreuna cu sofranul indian (cucurma), constituie alimentele de baza in dieta de prevenire si vindecare a cancerului la prostata. Si nu e tot, s-a descoprit ca unele substante din conopida cresc rata metabolismului, influenteaza secretia de estrogen ,prevenind astfel cancerul ovarian si la san Antidot pentru artrita reumatoida Gratie vitaminei C, conopida se inscrie pe lista alimentelor care au proprietatea de a preveni poliartrita, o forma de artrita reumatoida, care afecteaza doua sau mai multe articulatii. O digestie usoara Aveti probleme cu digestia? Nu o sa mai aveti daca mancati conopida, intrucat aceasta contine fibre solubile (2,5 grame de fibre la 100 de grame de conopida) si este bine stiut impactul pe care il au fibrele asupra sistemului digestiv. Alte beneficii Consumul cu regularitate de conopida este benefic in preveniera si tratarea multor afectiuni precum: astm, hipertensiune, aritmie, constipatie, pietre la rinichi etc.