Condimentele sunt aroma si gustul mancarurilor noastre. Dar condimentele, mirodeniile si ierburile adaugate in mancare, si nu numai inseamna mult mai mult decat un gust mai bun. Condimentele aduc imense beneficii pentru sanatate. Pe de o parte daca folosesti condimente o sa fie nevoie de un adaus mai mic de sare si zahar in mancare sau in preparatele dulci, aroma fiind cea care intregeste si da gust mancarurilor. Uite dovada: inlocuieste sarea cu arome si condimente. Condimentele s-au dovedit insa si arme puternice care combat si previn aparitia unor boli grave. Cancerul, afectiunile cardiovasculare, boala Alzheimer, diabetul zaharat pot fi tinute sub control sau prevenite prin consumul unor anumite condimente. Aceasta face ca mirodeniile si condimentele sa fie un element care trebuie inclus in dieta, nu doar ca o sursa de placere pentru simturi, ci si ca un real si major beneficiu adus sanatatii. Iata care sunt, dupa opinia specialistilor, cele mai bune opt condimente care nu trebuie sa-ti lipseasca din casa. Boiaua de ardei iute si dulce este un stimulet real pentru metabolism. Datorita capsaicinei, care se gaseste in ardei si care se pastreaza si in pudra de ardei uscat creste rata metabolismului si determina intensificarea procesului de ardere al caloriilor. Capsaicina poate impiedica dezvoltarea bacteriei helicobater pilor care provoaca ulcerul gastric si scade colesterolul rau, prin mobilizarea depozitelor de grasimi. Ghimbirul are o foarte buna reputatie in a combate eficient senzatia de voma. Este atat de activ incat nu doar ca poate calma raul de masina, dar poate anula senzatia de voma de dupa anestezie, fara nici un fel de efecte secundare. Este foarte util in combaterea greturilor din timpul sarcinii. La toate acestea se adauga capacitatea dovedita de a combate aparitia unor anumite tipuri de cancer, poate reduce durerile provocate de osteoartrita si calmeaza durerile musculare. Scortisoara este un foarte activ ajutor pentru persoanele care au diabet. O lingurita de scortisoara, zilnic, repartizata egal la fiecare masa, are capacitatea de a regla nivelul zaharului din sanage, concomitent cu performata de a stimula secretia de insulina, fara nici un fel de efecte adverse, asa cum fac medicamentele. Curcuma sau turmericul este una dintre cele mai eficiente substante antiinflamatori cunoscute. In plus are capacitatea de a inhiba tumorile. Turmeric este utilizat in India pentru a ajuta la vindecarea ranilor, iar ceaiul amelioreaza mai mult decat miraculos simptomele racelii. Curcumina ajuta la ameliorarea durerii de artrita, a leziunilor si previne bolile de inima, diabetul si boala Alzheimer. Studii preliminare au constatat ca curcumina poate inhiba cresterea celulelor tumorale mai ales in cancerele de colon, prostata si de san. Sofranul este un antidepresiv natural foarte eficient. Condimentul este folosit cu acest scop in medicina traditionala persana, iar studiile medicale au confirmat aceasta capacitate a sofranului. Nu in ultimul rand sofranul amelioreaza substantial toata simptomatologia caracteristica sindromului premenstrual. Patrunjelul este o planta minune. Este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C si are si capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase la san. Aceasta din urma proprietate a fost dovedita de cercetatori care au demonstrat, in urma unor teste pe animale ca aceasta planta poate inhiba de fapt, dezvoltarea celulelor canceroase. Salvia este un stimul real pentru memorie, este leac pentru durerile de stomac si camant eficient pentru durerile de gat. Planta poate ameliora unele simptome precoce al bolii Alzheimer prin inhibarea efectelor unei enzime care distruge acetilcolina, un produs chimic al creierului implicat in procesul de memorare si invatare. Rozmarinul poate ajuta la cresterea capacitatii naturale de concentrare. Studiile au dovedit ca oamenii au facut fata cu bine testelor de memorie, iar nivelul de vigilenta a crescut dupa ce au stat in incaperi in care s-a pulverizat ulei de rozmarin. Acest condiment este si un antibacterian natural. In plus impiedica formarea compusilor cancerigeni la carnurile pregatite la gratar, scrie yahoo shine. Care din toate aceste condimente sunt preferate tale?