Colagenul- o necesitate pentru pastrarea sanatatii si a frumusetii

Colagenul- o necesitate pentru pastrarea sanatatii si a frumusetii

 

Colagenul- o necesitate pentru pastrarea sanatatii si a frumusetii

 

Colagenul este binecunoscut drept proteina frumusetii, ajutand foarte mult la reducerea ridurilor si imbunatatind elasticitatea pielii, a unghiilor si parului dupa o anumita varsta.

Dar, colagenul este extrem de important pentru toate componentele organismului. Daca stam sa ne gandim ca el intra in constitutia matricei extracelulare, a tesutului conjunctiv, ca i se datoreaza elasticitatea oaselor, ligamentelor, muschilor, venelor si arterelor, a peretilor intestinelor si a organelor, atunci trebuie sa recunoastem ca acest colagen este o componenta de baza pentru sanatatea si frumusetea noastra la exterior, dar si la interior.

Din pacate dupa 25 de ani colagenul nu mai este produs de organism si trebuie suplinit din alimentatie. Cea mai buna sursa de colagen este cea de provenienta animala,  el putand fi gasit in oua, carne si peste, mai ales partea gelatinoasa. Ideal ar fi ca aceasta carne sa fie de valoare biologica mare (adica oua si pui de tara, carne de animale crescute cu iarba si alergate in aer liber). Colagenul mai e numit si gelatina, astfel ca piftia e o sursa excelenta de colagen pentru omnivore. Zeama de oase (oase fierte timp indelungat in apa sau piftie), oul fiert ( in coaja sau ochi fiert in apa), vanat.

Dintre sursele vegetale care contin sau stimuleaza productia organismului de colagen amintim: orzul si hrisca, fructele si legumele rosii ( rosii, ardei gras rosu, sfecla, mere, capsuni, cirese etc), fructele bogate in vitamina C, alimentele bogate in sulf (maslinele, telina, usturoiul, ceapa, castravetele,bananele), dar si ceaiurile, nucile si cartofii dulci.

Dat fiind ca in corpul nostru lucreaza circa 28 de tipuri de colagen, este esential sa avem o alimentatie cat mai variata, pentru a-I putea integra cat mai bine.

Femeile sunt cele mai vulnerabile cand vine vorba de colagen, nu numai din cauza aparitiei ridurilor si a lipsei de elasticiate a pielii dupa o anumita varsta, dar si pentru ca lipsa lui din organism le deterioreaza profilul hormonal, putand duce la boli grave cum ar fi cancerul de san, ovare sau col uterin.

Persoanele in varsta sunt si ele vulnerabile, carenta de colagen putand duce, intre altele, la dureri articulare, artrita, osteoporoza, incarcarea vaselor sanguine si ruperea lor, oase casante, probleme intestinale s.a.

In plus fata de o dieta care sa sustina productia organismului de colagen, se recomanda si efectuarea de exercitii fizice pentru intensificarea proceselor metabolice din corp.  

Prin urmare, intr-un ritm cotidian zilnic incarcat, ar trebui sa acordam putina atentie acestui ingredient extrem de important pentru noi si sa il introducem in alimentatie de cate ori putem.  

O alternativa simpla si eficienta este si cea a suplimentelor alimentare pe baza de colagen hidrolizat ( pentru o absorbie optima), in combinatie cu acid hyaluronic ( pentru piele) si vitamina C. 

 

Colagenul ne ajuta sa aratam mai bine la exterior, dar efectele sale benefice se fac simtite din interior!

Enjoy!