Cod cu sos de iaurt si sfecla

Cod cu sos de iaurt si sfecla

Asadar, ce avem noi aici? Avem cod facut la cuptor in sos alb de iaurt si de verdeturi. Alaturi, m-am gandit sa asortez o salata plina de vitamine si foarte racoritoare, pe care o recomand a fi servita rece sau cel mult la temperatura camerei: sfecla cu branza si cu verdeturi.

Ingrediente pentru preparatul de baza:

  • 400 grame cod file sau orice alt peste alb ieftin;
  • 400 grame iaurt fara grasime;
  • Jumatate de ardei gras rosu sau galben;
  • O legatura de busuioc proaspat sau doua linguri de busuioc uscat;
  • O legatura de patrunjel proaspat;
  • 3 catei de usturoi. 

 

Ingrediente pentru salata de sfecla:

  • Doua sfecle medii, fierte, taiate apoi marunt;
  • O legatura de patrunjel proaspat, maruntita;
  • O legatura de ceapa verde, maruntita;
  • 100 grame de branza de vaci mai tare;
  • O lingura de ulei de masline extravirgin.

Prajiti usor fileul de cod pentru doua minute in ulei de masline, un minut pe o parte, unul pe cealalta. Amestecati intr-un bol iaurtul cu patrunjelul si busuiocul maruntite, cu cateii de usturoi pisati. Asterneti fileul de cod usor prajit intr-un vas de ceramica sau de sticla si pe langa el turnati sosul de iaurt. Tot acum, puneti in sos ardeiul gras tocat marunt. Dati la cuptor, la foc mediu-maricel (160/180 grade) pentru 30 de minute. Spre final, cand mai sunt 10 minute, puneti deasupra pestelui patrunjel proaspat maruntit.

 

In acest timp, preparati salata: taiati in cubulete mici sfecla fiarta si amestecati-o cu branza taiata si ea cubulete, cu ceapa verde si cu patrunjelul maruntite si cu uleiul de masline, sare, piper. Cand pestele e gata, serviti-l pe farfurie alaturi de salata rece de sfecla si de verdeata.

Gustul final va fi un amestec intre sosul usor acrisor de la iaurt, gustul dulceag al codului si aroma racoritoare a salatei. Pofta buna!