Aproape 70 de mii de paciente au fost urmarite timp de 14 ani pentru a se ajunge la aceasta concluzie : citricele scad riscul de atac cerebral. Un studiu american publicat in ‘Stroke: Journal of the American Heart Association’ arata ca femeile care mananca citrice – in special portocale si grapefruit -prezinta un risc mai mic de atac cerebral. Fructele asigura un surplus de lichide si reprezinta un influx masiv de vitamina C. Portocalele, lamaile, lamaile verzi si kiwi sunt cele mai importante fructe care dau vitamina C, atat de necesara pentru mentinerea unui sistem imunitar sanatos. O portocala mare si proaspata contine doza zilnica necesara de vitamina C, aproape 15% din cantitatea de fibre, 8% din catitatea de potasiu, 7% din necesarul de vitamina A si calciu. Toate acestea, si inca multe altele, pentru doar 60 de calorii. Studii recente au dovedit ca portocalele contin, in pulpa si suc, fitonutrientii, antociani, acizi si polifenoli care au puternice efecte antioxidante, combinate cu importanta cantitate de vitamina C, scrie Wh Food. Printre fitonutrienti se gaseste si herperidin care are proprietatea de a scadea tensiunea arteriala, regleaza nivelul de colesterol si are puternice efecte anti-inflamatorii. O parte din fitonutrienti sunt localizati in pulpa si coaja alba a portocalei, motiv pentru care, o parte din beneficii, sunt pierdute daca se consuma doar sucul. Trecand la grapefruit, aflati ca 150 de grame de fruct asigura peste 70 la suta din necesarul zilnic de vitamina C. Fructul abunda de vitamina A si vitamine din grupul B, toate actionand ca antioxidanti foarte puternici, in lupta cu vesnicul inamic – radicalii liberi. Citricele scad riscul de atac cerebral, asa ca mai bine prevenim decat sa tratam.