Proprietatile de baza ale cisteinei Cisteina coordoneaza multe functii fiziologice, fiindca se regaseste in toate tesuturile organismului. Specialistii au constatat ca cisteina transporta nutrienti spre limfocite si fagocite, care sunt celule importante ale sistemului imunitar. Deficienta de cisteina in organism nu este des intalnita, vegetarienii fiind categoria cea mai expusa la acest risc, unul minor insa. In acest caz, efectul va fi slabirea sistemului imunitar. Tot in aceasta categorie, putem vorbi despre faptul ca o dieta saraca in vitamina B (6 si 12) si in acid folic poate duce la o absorbtie foarte scazuta a cisteinei. Cisteina mai este utila si pentru protejarea unghiilor, a parului si a pielii, fiindca sta la baza formarii proteinei beta-keratin. Iata care sunt si afectiunile si bolile care indica faptul ca organismul are nevoie de mai multa cisteina sau care sunt afectiunile care pot fi tratate sau tinute sub control cu un aport ridicat de cisteina: Astm; Cancer; Cataracta; Caderea parului; Boli cardiovasculare; Expunere toxica la metale si minereuri; Afectiuni ale ficatului; Psoriazis; Infectiile virale; HIV/SIDA; Artrita reumatoidala. Foarte interesant, cisteina mai este recomandata de medici persoanelor care lucreaza constant cu raze X (de exemplu in sectiile sepciale din spitale sau in aeroporturi, etc) dar si celor din industria nucleara. In ce alimente gasim cisteina? Cele mai bogate surse de cisteina sunt carnea de pui si de curcan, iaurtul, galbenusul de ou, ardeii grasi rosii, usturoi, ceapa, broccoli, varza de Bruxelles, ovazul si germenii de grau. Legat de metodele de gatire ale alimentelor, studii amanuntite au relevat faptul ca acestea nu afecteaza cantitatea de cisteina din alimente si nici calitatea acesteia. Exista si suplimente de cisteina, comercializate sub denumirea de L-cisteina sau L-cisteina (NAC) si care constau in capsule, intr-o doza de una, maximum doua capsule pe zi. Este insa necesara recomandarea prealabila a medicului. Este excesul de cisteina toxic? Consumul de alimente care contin cisteina nu este cunoscut a produce efecte adverse, insa la anumiti indivizi, cu afectiuni speciale ale creierului, cisteina poate produce supraexcitarea celulelor creierului, care nu metabolizeaza astfel foarte bine aceasta substanta.