Ciorba de lobodă, o bunătate la început de primăvară

Ciorba de lobodă, o bunătate la început de primăvară

Ciorba de lobodă este una dintre cele mai iubite ciorbe de către români, apreciată pentru prospețimea și culoarea sa vibrantă. Ușor acrișoară, plină de verdețuri și arome delicate, această ciorbă este atât gustoasă, cât și sănătoasă.

Rețeta de ciorbă de lobodă – perfectă pentru zilele de primăvară

Ușor de pregătit și plină de vitamine, această ciorbă este o alegere excelentă pentru un prânz hrănitor și reconfortant. Ciorba de lobodă se servește caldă, cu smântână și ardei iute, alături de o felie de pâine de casă. Este un preparat ușor, dar plin de savoare, perfect pentru zilele de primăvară!

”Toată România, din martie până prin mai, lasă deoparte orice tradiţie şi experienţă rafinat-regională pentru a se îneca în ciorba de lobodă (sau ştevie, măcriş, urzici, păpădie, podbal, untişor), un fluviu naţional. Simbol al primăverii, aceste buruieni au fost înzestrate de credinţa populară, pe bună dreptate, cu puteri magice”, relata Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente din casă:

  • 2 legături mari de lobodă roșie
  • 1 ceapă medie
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină mică de păstârnac (opțional)
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 linguri de orez
  • 500 ml borș (sau zeamă de lămâie)
  • 1 legătură de leuștean proaspăt
  • 1 legătură de mărar
  • 2 linguri ulei
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare:

Tocăm mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul și ardeiul gras. Într-o oală mare, călim ceapa în ulei până devine sticloasă, apoi adăugăm morcovul și păstârnacul. Lăsăm legumele să se înmoaie ușor.

Turnăm aproximativ 2 litri de apă în oală și adăugăm ardeiul tocat. Când apa începe să fiarbă, punem orezul și lăsăm să fiarbă la foc mediu.

Spălăm bine loboda și o tăiem fâșii. Când orezul este aproape fiert, adăugăm loboda și lăsăm să clocotească 5-7 minute, până când aceasta se înmoaie și își eliberează culoarea specifică.

Turnăm borșul încălzit în prealabil și potrivim gustul cu sare și piper. Lăsăm să mai fiarbă 2-3 minute. Oprim focul și adăugăm leușteanul și mărarul tocate fin, pentru un plus de prospețime. Poftă bună!

Citește și: Drob de post – o variantă delicioasă