Ciocolata este delicioasa, iubita de toti, si, daca ne uitam mai atent, destul de rara in magazine sub forma ei originala. Ceea ce numim in mod uzual ciocolata, mai ales ciocolata cu lapte, este departe de a fi produsul original. Cand ne referim la ciocolata buna pentru sanatate, cautam sa aiba cel putin 70% cacao. Cacaoa, componenta principala a ciocolatei, este bogata in flavonoizi. Numeroase studii care au implicat aceste componente (care pot fi gasite si in ceai, vin, ciocolata si cateva fructe si legume) au aratat ca flavonoizii duc la scaderea riscului de boli cardiace. Flavonoizii din cacao actioneaza ca niste antioxidanti, reducand nivelul de colesterol LDL care duce ca distrugerea vaselor de sange, si totodata duce la cresterea nivelului de colesterol HDL. Flavonoizii duc deasemenea la scaderea tensiunii si la prevenirea formarii cheagurilor de sange. Iti poit lua doza zilnica de flavonoizi si din alimente ca mere, mure, sau din samburi de struguri. Ciocolata neagra contine mai multi flavonoizi decat cea cu lapte. Toate produsele derivate din ciocolata contin grasimi hidrogenate si faina, acestea nefavorizand sanatatea. In plus, ciocolata alba nu contine deloc cacao, deci nu este o sursa buna de flavonoizi. Ciococolata e buna, aceasta insa nu este neaparat si obligatorie, avand in vedere ca are un continut mare de calorii si grasimi. Daca alegi sa mananci ciocolata, incearca sa reduci caloriile din alta parte. Oricum, savurand din cand in cand o bucatica de ciocolata neagra ajuti la sanatatea inimii, pentru ca ea ajuta la metabolizarea zaharului din sange.