Vine Ziua Indragostitilor! Bate la usa si nu oricum ci cu multa ciocolata si dragoste. Una fara alta nu se poate. Profitam de context si facem o radiografie ciocolatei. Despre dragoste o sa vorbim altadata. Tehnic vorbind, ciocolata este o combinatie intre cateva ingrediente de baza: cacao, unt de cacao, zahar, grasimi si, eventual, lapte si arome care luate separat nu au nicio legatura cu dragostea. Poate cel mult cu dieta. Dar in fapt intre ciocolata si dragoste exista o legatura speciala, pentru ca ciocolata este unul dintre cele mai iubite alimente. Variatiile ingredientelor de baza fac diferenta intre diferitele tipuri de ciocolata, scrie si explica Au Feminin. Ciocolata neagra este fabricata din cacao si zahar. Poate contine nuci, alune, cafea, stafide dar pentru titlul de “ciocolata neagra” concentratia de cacao trebuie sa treaca de 58 la suta. Cu cat acest procent este mai mare, cu atat gustul de cacao este mai intens. Ciocolata cu lapte contine cacao in proportii care variaza de la 25 la 30 la suta. Restul este unt de cacao, lapte si zahar. Ciocolata cu lapte are mai multe grasimi decat cea neagra, este mai dulce, se topeste mai repede si este mult mai dificil de folosit ca atare, comparativ cu cea neagra, pentru ca se topeste repede. Legaturile dintre ciocolata si dragoste sunt evidente doar pentru specialisti. Ciocolata este la fel de imprevizibila, la fel de delicata si la fel de surprinzatoare ca si dragostea. Dovada faptul ca ciocolata suporta greu schimbarile de temperatura, se altereaza daca este pastrata in locuri umede, unde isi pierde gustul specific si aspectul lucios. Ciocolata trebuie, in plus, ferita de lumina. Mirosurile, din bucatarie sau ale ambalajului, se transfera foarte usor ciocolatei, grasimile naturale pe care aceasta le contine contaminandu-se cu aromele din jur. Acesta este si motivul pentru care in ciocolata se adauga cantitati foarte mici de arome, iar producatorii care se respecta le folosesc doar pe cele naturale. Ciocolata si dragostea au nevoie de esente tari. Desi Uniunea Europeana permite adaugarea de grasimi vegetale in ciocolata, pe langa untul de cacao, pana la maxim cinci procente, ciocolata cu adevarat buna contine doar unt de cacao. Pretul este un criteriu real pentru a aprecia calitatea ciocolatei si asta pentru ca untul de cacao este un ingredient scump care face pretul ciocolatei sa creasca in mod meritat. Cu certitudine ciocolata si dragostea merg bine impreuna. Cu ce se potriveste insa ciocolata? Este ideala si fermecatoare combinatia dintre sampanie si ciocolata dar ciocolata merge foarte bine si cu bauturi mai tari. De preferat sunt cele cu aroma puternica cum este coniacul. Gustul ciocolatei se potriveste de minune cu aroma piperului, cu nucsoara, scotisoara, anasonul, vanilia si ghimbirul. Mai merita pomenite cafeaua si menta. Toate acestea fac ciocolata potrivita pentru a fi inclusa in preparate dulci, dar si in cele sarate. In ceea ce priveste fructele este deja clasica combinatia intre capsune si ciocolata. Poti incerca sa asociezi ciocolata cu ananas, cu banane si mango sau mergi pe variante clasice cum ar fi portocalele si lamaile. Migdale, alune, nuci, fistic. Toate acestea se asociaza perfect cu delicatetea ciocolatei, iar rezultatul este delicios, crocant si irezistibil. Ciocolata si dragoste, o combinatie perfecta pentru Ziua Indragostitilor. Ai o alta parere? Distribuie articolul pe: