Cinci motive pentru care ar trebui sa fii vegetarian

Cinci motive pentru care ar trebui sa fii vegetarian

Principiile alimentatiei sanatoase au impartit lumea in doua. O tabara este formata din cei care sustin ca omul este un animal carnivor si cred ca un consum rezonabil de carne este esential pentru sanatate, de partea cealalta sunt vegetarienii (mai mult sau mai putin radicali), care pledeaza pentru beneficiile unei diete fara carne. Este cert faptul ca o dieta sanatoasa nu exista in afara consumului de legume si fructe, chiar si in cazul celor care includ in meniul zilnic carne. Mai mult, legumele fructele si alte vegetale trebuie sa reprezinte baza alimentatiei pentru ca aduc vitaminele, mineralele, fibrele si antioxidantii esentiali pentru sanatate.

Argumentul consumatorilor de carne este acela ca proteinele si aminoacizii esentiali sunt adusi in organism doar prin consumul de carne si alte produse de origine animala. Incercam sa transam problema si sa inclinam balanta in favoarea celor care aleg o dieta vegetariana si sustinem cu cateva argumente ca eliminarea sau reducerea la minimum a produselor de origine animala este benefica sanatatii cu cinci motive pentru care ar trebui sa fii vegetarian. Concluziile sunt rezultatul unor studii si sunt confirmate de medici si nutritionisti.

Primul motiv, cel putin tentant, pentru care ar trebui sa fii vegetarian este acela ca, in medie, cei care au renuntat la carne sunt cu 15 kilograme mai slabi decat consumatorii de produse de origine animala.

Al doilea motiv, dovedit medical, este ca riscul de aparitie al diabetului de tip 2, boala severa a carei incidenta este in crestere, este redus la jumatate in randul vegetarienilor.

Dieta vegetariana

Al treilea motiv – temeinic, este ca persoanele care consuma numai fructe, legume, nuci, seminte, paste si cereale integrale au un risc mai mic de a fi diagnosticati cu boli de inima, comparativ cu cei care consuma produse animale si carne.

Dieta vegetariana vazuta de medic

Un al patrulea motiv, pe care nu poti sa nu-l iei in seama, este ca dieta vegetariana asigura o reala protectie impotriva a numeroase forme de cancer, inclusiv cancer pulmonar, de stomac si colorectal. Diate vegetariana reduce substantial riscul cancerului de san si reduce viteza proceselor naturale de imbatranire ca urmare a unui aport crescut de antioxidanti.

Dieta vegetariana asigura un aport crescut de fibre, magneziu, acid folic si fitochimicale, comparativ cu adepti unei dieta care include carnea, scrie Medical Daily.

Rasfoieste micul tratat pentru vegetarienii in devenire

Desi argumentele sunt solide este greu de crezut ca o sa devenim toti vegetariei. Pentru cei carora dieta vegetariana le face cu ochiul, dar care nu pot renunta la carne solutia este simpla: cat mai multe vegetale, cereale integrale si seminte si cat mai putina carne. Un nutritionist celebru spunea ca  omul trebuie sa vegetarian, dar sa includa in meniul zilnic o bucata de carne, cat palma lui, cinci zile din sapte.