Cimbrul

Cimbrul

PROPRIETATILE DE BAZA

Spuneti-mi sincer: va puteati inchipui ca doar 3 grame de cimbru uscat asigura 65% din necesarul zilnic de vitamina K al organismului, 22% din cel de fier, 15% din cel de mangan, 7% din cel de calciu si 5% din cel de fibre?

Thymolul din cimbru este un ulei volatil care protejeaza grasimile sanatoase din celulele organismului, din ficat, din creier si din peretii inimii. De asemenea, cimbrul mai contine o serie de flavonoizi puternici, printre care apigeninul, naringeninul si luteolinul – toti acestia avand proprietati antioxidante.

In fine, uleiurile volatile din cimbru (in principal carvacrol si cymol) au activitate antimicrobiana, cu rol in prevenirea contaminarii altor alimente sau cu rol in decontaminarea alimentelor care au capatat microbi. Iata de ce este esential sa presaram cimbru uscat peste mancaruri.

Cimbrul uscat nu este cunoscut ca fiind un condiment care poate deveni alergic sau care sa contina cantitati importante de oxalati, prin urmare orice persoana poate consuma acest condiment natural. Doar infuzia concentrata de cimbru trebuie evitata de catre persoanele care sufera de ulcer.

Continut caloric: 7 la o lingurita de doua grame.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Cimbrul uscat este folosit cu preponderenta pentru imbogatirea gustului intr-o sumedenie de tipuri de sosuri sau de mancaruri in special pe baza de carne. La micul dejun, cimbrul este util in prepararea omletelor, oferind o aroma speciala. Majoritatea tipurilor de mancaruri pe baza de fasole sunt imbogatite prin adaugarea unui “praf” de cimbru.

Daca marinati peste atunci este foarte indicat sa presarati in sosul de marinare si cimbru, ii va oferi pestelui gatit un gust special fara insa a-i stirbi acestuia din propria aroma. In fine, exista mai multe tipuri de salate la care cimbrul merge de minune, in special cele pe baza de branza.

In bucataria mondiala, cimbrul este un ingredient de baza in Franta, Italia, Grecia (aici se prepara o unica miere pe baza de cimbru), Libia, Albania, Portugalia, Spania sau Turcia.

Ca bautura, ceaiul de cimbru este folosit in tratamentele naturiste pentru efectele curative, dar si pentru combaterea tusei sau a colicilor.

Pont: Cimbrul trebuie adaugat la finalul prepararii mancarurilor, fiindca temperaturile ridicate pot duce la pierderea aromei. Daca mancarea nu este preparata la foc mare, atunci cimbrul poate fi adaugat din fazele timpurii, fiindca isi “infige”mai greu aromele decat alte ierburi.

 

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI CIMBRUL

Daca aveti posibilitatea, cumparati mereu cimbru proaspat (sau aduceti-l de la tara) in dauna celui uscat, fiindca prima varianta are o aroma mai intensa. In cazul in care procurati cimbru uscat de la magazine, asigurati-va ca a fost cultivat organic, fara a fi astfel iradiat – procedura care ii reduce calitatile aromatice.

Cimbrul proaspat poate fi tinut la frigider invelit intr-un servetel de hartie, in timp ce cel uscat se pastreaza in locuri racoroase, maximum 6 luni dupa ce l-ati achizitionat.

Cimbrul este o planta pe care o puteti cultiva fara problem chiar si la bloc, intr-un ghiveci ceva mai mare, la geam sau la balcon. Nu e pacat sa aveti cimbru proaspat si natural la dispozitie?

 

INEDIT DESPRE CIMBRU

  • Exista aproximativ 60 de specii de cimbru, cele mai comune fiind cimbrul frantuzesc (practic, specia cea mai comuna, care se gaseste si in Romania), cimbrul de lamaie, cimbrul de portocala si cimbrul argintiu;
  • In trecut, cimbrul era consumat de catre luptatorii scotieni sub forma de ceai pentru a avea curaj, iar soldatii romani faceau baie in apa in care era pus cimbrul, pentru vigoare;
  • In Egiptul antic, cimbrul era una dintre ierburile folosite pentru  procesul de mumificare a faraonilor;

CONCLUZIE: Presarat pe deasupra mancarurilor de carne, adaugat in salate saupus la muraturi, cimbrul e de mult timp prietenul nostru caruia nu i-am acordat pana acum si importanta medicinala cuvenita. Insa avand in vedere multiplele sala calitati care-l recomanda a fi un aliment foarte sanatos, este necesar ca cimbrul sa devina o prezenta constanta in bucatarie, pe raftuletul de condimente de langa noi.