Chipsuri cu gust de salata

Chipsuri cu gust de salata

Daca mancarea viitorului, privita in imaginatia unora ca chipsuri cu gust de salata, ar deveni mancarea prezentului, ar fi grozav, insa pana atunci trebuie sa fim atenti la alegerile pe care le facem. Haide sa vedem si topul consacrat celor mai nesanatoase alimente. Pe primul loc stau bauturile dulci. O cana cu suc are 10 lingurite cu zahar, 150 de calorii, sulfiti, coloranti artificiali si intre 30 si 50 de mg de cofeina.

 

Nu-i de mirare ca dau dependenta, cu atata zahar. Vrand sa tina la silueta, multe doamne si domnisoare cumpara bauturi carbogazoase in varianta dietetica. Insa, daca ar fi sa ne uitam mai atent la acestea, am afla ca au mai multi coloranti artificiali decat cele in varianta clasica. Conform unui studiu publicat in Jurnalul pediatrilor, intre 56 si 85% dintre copii  consuma zilnic cel putin o cana cu sucuri dulci. Iar 20% dintre barbatii tineri consuma 4 sau mai multe cani pe zi cu sucuri dulci.

 

Locul 2 este ocupat de cartofii prajiti cei atat de populari. Insa contin acrilamide, o substanta neurotoxica si cancerigena, care se formeaza in momentul in care alimentele sunt gatite la temperatura mare. Locul 3 este rezervat gogosilor. Deosebit de gustoase, gogosile nu sunt la fel de sanatoase pe cat arata. Daca ar fi sa rupeti o gogoasa in doua, o sa vedeti ca in afara de faina rafinata si zahar nu mai are nimic altceva. Evident ca sunt recomandate pentru aroma, insa aroma stiti de ce este conferita? De uleiuri hidrogenate care se transforma in grasimi trans.

 

Urmatorul loc este asigurat de mancaruri pregatite prin coacere.Ceea ce le claseaza in topul alimentelor nesanatoase este cantitatea de grasimi trans, regasite in acestea. Pe langa acestea mai contin: arome artificiale, coloranti, conservanti si sirop de porumb. Insa, partea proasta vine acum. Mancarurile gatite prin coacere contin cele mai multe grasimi trans.

 

Si ultimul loc este rezervt hot-dog-ului. Aceasta carne procesata (carnati, sunca) contine o substanta cancerigena denumita nitrat de sodiu. Aceasta nu are ce sa caute in mancare, insa ce nu fac marile branduri de fast-food pentru a atrage mai multi clienti. Veti fi mai atenti la ce veti manca de acum incolo?