Chimicala persistentă TFA, descoperită în vinurile europene în niveluri „alarmante”. sursa foto freepik.com Chimicala persistentă TFA, descoperită în vinurile europene în niveluri „alarmante”. Vinurile produse după 2010 arată o contaminare accentuată cu acid trifluoroacetic, potrivit unei analize. Nivelurile unei substanțe chimice persistente puțin cunoscute – TFA (acid trifluoroacetic) – au crescut „alarmant” în vinurile europene în ultimele decenii. O analiză recentă a stârnit temeri că această contaminare ar putea depăși o limită planetară, potrivit theguardian.com. Chimicala persistentă TFA, descoperită în vinurile europene TFA, chimicale periculoase, descoperite în vinurile produse din anii 2000 în prezent. sursa foto freepik.com Cercetători din cadrul rețelei Pesticide Action Network Europe au testat 49 de sticle de vin comercial pentru a evalua cum a evoluat contaminarea cu TFA în alimente și băuturi. Ei au descoperit niveluri de acid trifluoroacetic – un produs secundar al descompunerii substanțelor PFAS, chimicale de lungă durată asociate cu posibile riscuri de fertilitate – mult peste cele măsurate anterior în apă. Vinurile produse înainte de 1988 nu conțineau urme de TFA, au constatat cercetătorii, dar cele produse după 2010 au prezentat o creștere accentuată a contaminării. Atât vinurile convenționale, cât și cele ecologice au arătat o creștere a contaminării, însă nivelurile în cele ecologice au fost, în general, mai scăzute. „Vinurile cu cea mai mare concentrație de TFA au fost, în medie, și cele cu cel mai ridicat conținut de reziduuri de pesticide”, a declarat Salomé Roynel de la Pesticide Action Network Europe, organizație care solicită Comisiei Europene și statelor membre UE interzicerea pesticidelor PFAS. Vinurile dinainte de 2010 sunt mai sănătoase Chimicalele TFA se pot elimina foarte costisitor, pe cale umană, nu naturală. sursa foto freepik.com Cercetătorii au folosit 10 vinuri austriece de cramă produse încă din 1974 – înainte de schimbările de politici care, susțin ei, au dus la utilizarea largă a precursorilor TFA – precum și 16 vinuri cumpărate din supermarketurile austriece, din recolte între 2021 și 2024. Când analiza inițială a arătat niveluri neașteptat de ridicate de TFA, cercetătorii au cerut partenerilor din alte țări europene să contribuie cu mostre. Rezultatele din 10 țări europene nu au arătat urme detectabile de TFA în vinurile vechi; o „creștere modestă” a concentrațiilor între 13 și 21 micrograme pe litru între 1988 și 2010; și o „creștere bruscă” ulterior, ajungând la o medie de 121 micrograme pe litru în vinurile cele mai recente. Chimicala persistentă TFA și PFAS, un mare pericol PFAS sunt substanțe chimice folosite pe scară largă în produse de consum, unele dintre ele demonstrând efecte nocive asupra sănătății umane. Autoritățile nu s-au arătat anterior îngrijorate de potențialele efecte asupra sănătății ale contaminării cu TFA. Dar studii recente pe mamifere sugerează că acesta ar putea afecta sănătatea reproductivă. Anul trecut, autoritatea germană de reglementare chimică a propus clasificarea TFA ca substanță toxică pentru reproducere la nivel european. PFAS, o amenințare globală PFAS se găsesc și în apele de pe Terra, dar și în pământ. sursa foto freepik.com Un studiu publicat în octombrie a susținut că natura persistentă a substanței și creșterea concentrațiilor indică faptul că TFA îndeplinește criteriile pentru a fi considerată o „amenințare planetară din categoria entităților noi”, cu o expunere globală în creștere ce ar putea avea efecte ireversibile asupra proceselor esențiale ale sistemului Terrei. Hans Peter Arp, cercetător la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia și autor principal al acelui studiu – dar care nu a fost implicat în raportul Pesticide Action Network – a spus că, deși noua cercetare este doar o analiză preliminară, rezultatele sunt „așteptate, dar șocante”. „În general, sunt în concordanță cu ceea ce comunitatea științifică știe deja despre creșterea alarmantă a TFA în practic orice putem măsura”, a spus el. „Rezultatele oferă și dovezi suplimentare că pesticidele PFAS pot fi o sursă majoră de TFA în zonele agricole, alături de alte surse precum agenții frigorifici și produsele farmaceutice.” Citește și: „Chimicale permanente” în plasturi, descoperirea alarmantă a specialiștilor Surse de TFA și PFAS PFAS se găsesc în multe produse, mai ales în pesticide. sursa foto freepik.com Principalele surse de TFA sunt considerate a fi agenții frigorifici fluorurați, cunoscuți ca F-gaze, care se dispersează global, și pesticidele PFAS, concentrate în solurile agricole. Concentrațiile de F-gaze au crescut după Protocolul de la Montreal din 1987, care a interzis substanțele care distrug stratul de ozon, precum clorofluorocarburile. Pesticidele PFAS sunt considerate a fi devenit comune în Europa în anii ’90. Un studiu publicat în noiembrie, bazat pe date de teren din sudul Germaniei, a relevat o „creștere semnificativă” a concentrațiilor de TFA în apele subterane din terenurile agricole comparativ cu alte tipuri de terenuri. Gabriel Sigmund, cercetător la Universitatea Wageningen din Olanda și coautor al acelui studiu – dar și el neimplicat în raportul PAN – a spus că TFA nu poate fi degradat prin procese naturale și este foarte greu și costisitor de îndepărtat prin tratarea apei. Pentru majoritatea pesticidelor precursoare ale TFA, există foarte puține date privind rata lor de formare a TFA, a adăugat el. „Acest lucru face extrem de dificilă estimarea potențialului actual de formare și emisii de TFA al solurilor agricole, deoarece pesticidele acumulate se pot degrada și elibera TFA în timp,” a spus el. „Așa că, chiar dacă am opri complet utilizarea acestor pesticide acum, trebuie să ne așteptăm la o creștere continuă a concentrațiilor de TFA în resursele noastre de apă și în alte locuri în următorii ani.” Citește și: Aproape 200 de pesticide, descoperite în locuințele europene Distribuie articolul pe: