Cantitatile sunt suficiente pentru o tava clasica de cozonac, respectiv pentru 6-8 portii. Secretul reusitei este sa folosesti mere dulci si foarte parfumate si, daca este posibil, din soiuri diferite. Pentru checul cu mere ai nevoie de: 175 de grame de faina, 125 de grame de zahar, trei oua, un pahar mic de iaurt simplu, trei linguri cu ulei, un plic de praf de copt, doua mere mari si frumoase, esenta de vanilie si scotisoara. Pune intr-un vas zaharul, ouale intregi, praful de copt si amesteca bine, cu mixerul, cateva minute, pana ce zaharul este complet topit. Adauga scortisoara si esenta de vanilie. Adauga paharul de iaurt si faina, apoi uleiul. Amesteca totul incet. Adauga unul din cele doua mere, dat prin razatoarea mare si amesteca. Unge tava cu unt si tapeteaz-o cu faina. Rastoarna compozitia in tava. Curata al doilea mar si taie-l in felii. Impaneaza checul cu toate feliile de mar. Coace prajitura la foc mic, in cuptorul bine incalzit inainte, circa o ora. Rastoarna checul din tava dupa ce s-a racorit. Serveste-l rece simplu, pudrat cu zahar sau cu frisca ori sirop de fructe. O portie din checul cu mere are circa 150 de calorii.