Chec cu iaurt si grapefruit

Chec cu iaurt si grapefruit

Suntem intr-o perioada de gratie. Fiecare zi care trece face mai aproape Craciunul. Practic mai sunt doar doua saptamani. Deci, ce poate sa fie mai util decat sa ne imbogatim colectia de retete pentru Craciun. Cu ce? Cu o prajitura excelenta care poate face concurenta cu orice cozonac: checul cu iaurt si grapefruit.

  

Are un sfert din caloriile unui cozonoac, respecta simbolistica si mesajul cozonacului, iar gustul este cuceritor. Nu in ultimul rand se face si foarte usor.

Ca sa faci chec cu iaurt si grapefruit ai nevoie de 250 de grame de faina, 200 de grame de iaurt, 200 de grame de zahar, 150 de mililitri de ulei. Mai ai nevoie de doua lingurite rase de praf de copt, un varf de cutit de sare, trei oua mari, coaja de la un grapefruit, cu grija razuita ca sa nu prinzi deloc din partea de coaja alba, esenta naurala de vanilie. Pentru glazura ai nevoie de trei-patru linguri de zahar pudra si 100 de mililitri de suc natural de grapefruit (stors dintr-un grapefruit adevarat). 

Incinge cuptorul si pregateste o tava pentru chec. Trebuie unsa cu grasime si tapetata cu faina sau imbracata in foaie pentru copt. Amesteca intr-un vas faina, sarea, praful de copt. Intr-un alt vas amesteca iaurtul, zaharul, ouale, coaja de grapefruit si vanilia. Amesteca bine pana ce ingredientele se omogenizeaza foarte bine, iar zaharul se topeste. Rastoarna incet aceasta mixtura in amestecul uscat. Amesteca pana ce se combina bine si aluatul devine omogen.
Rastoarna totul in tava pentru copt si coace checul circa 50 de minute la foc moale, pana ce creste frumos si se rumeneste. In timpul acesta amesteca sucul de grapefruit cu zaharul cateva minute pe foc, pana ce zaharul se dizolva iar siropul este limpede.

Cand checul este gata lasa-l sa se raceasca 10 minute si rastoarna siropul deasupra. Lasa checul sa se raceasca complet si sa absoarba toata glazura. Este perfect a doua zi, si il poti lasa tot acest timp in tava in care s-a copt.