Cheama o bucatica de Grecia la tine acasa: tzatziki

Cheama o bucatica de Grecia la tine acasa: tzatziki

Cand afara e atat de vara si tu n-ai plecat inca in concediu, merita sa incerci sa aduci un pic din starea de spirit a concediului la tine. Si cum Grecia este una dintre cele mai iubite destinatii pentru mers la mare, si cum tzatziki este felul de mancare pe care sigur il incercam cand ajungem in Grecia, cu asta o sa ne ocupam azi: cu prepararea unui castron de tzatziki gustos. Bineinteles, vorbim despre reteta facuta ca la mama ei acasa.

Primul secret al unui tzatziki bun este sa alegi iaurtul cum trebuie, si anume sa fie mai gras, adica genul care ramane lipit de lingura. Cel de-al doilea secret este sa lasi castravetele sa se scurga bine inainte de a-l adauga in iaurt. Restul sunt doar fleacuri, desi impresia pe care o face un tzatziki bun este fantastica.

Pentru a prepara un tzatziki bun, ai nevoie de:

– 1 castravete zdravan, proaspat

– ½ kg de iaurt gras, grecesc

– 2 catei de usturoi

– ¼ cana de ulei de masline extravirgin

– 2 linguri de suc de lamaie

– 1 lingura de menta proaspata sau chiar uscata

– sare dupa gust

Si acum sa trecem la treaba. Sa presupunem ca detii primul secret, si iaurtul e numai bun. Pentru pasul urmator se curata castravetele de coaja si se da pe razatoare. Apoi se presara peste el si niste sare, si se lasa sa se scurga intr-un recipient timp de jumatate de ora. Dupa ce timpul a trecut, se stoarce si se pune intr-un servet de hartie groasa, sa iasa si ultimele picaturi de zeama. Se piseaza usturoiul si menta foarte marunt, si se amesteca sarguincios totul cu iaurtul, dupa ce care adaugi si uleiul de masline si sarea.

Unii greci spun ca menta poate fi inlocuita cu mararul, cand e cazul. Alti greci prefera otet de vin rosu in loc de lamaie. Tu faci cum iti spune instinctul de bucatar si o sa fie bine. Inainte de a-l aduce la masa, tzatziki trebuie sa stea macar 2 ore la frigider.