Credeati ca melcul fara cochilie ascuns printre frunzele de salata e scarbos? Ganditi-va mai bine ! Cand vine vorba de fructe si legume, mai scarbos decat viermii pe care ii face un porumb fiert uitat in oala sunt particulele invizibile de pesticid care le acopera. Un studiu realizat de Grupul de Munca pentru Mediu (EWG) din Statele Unite pune pe lista neagra cele mai murdare fructe si legume. In categoria celor acoperite cu pesticide din radacina pana in frunzulite, intra in ordinea de pe tricouri : telina, piersicile, capsunile, merele, fructele de padure, piperul, strugurii, spanacul, cartofii si ciresele. Cam tot ce se regaseste in meniul unei persoane normale, in functie de anotimp. Acum ca le-am identificat, nu va repeziti spre frigider ca sa le aruncati. Le puteti curata foarte bine, daca imi urmati sfaturile. Razboiul impotriva animalutelor si pesticidelor incepe. Puneti sus-numitii intr-un vas plin cu apa foarte rece. Inmuiati timp de 5 minute strugurii pentru a scapa astfel de panzele de paianjen dintre boabe sau de mucegaiul de pe boabe. Tot aici puteti scufunda asparagusul si cartofii inainte sa ii gatiti. Alegeti cu grija inainte de a cumpara. Daca legumele si fructele sunt deteriorate sansele ca ele sa fie pline de insecte si chimicale sunt mai mari. Alegeti cele mai frumoase fructe si legume si puteti incepe o dieta sanatoasa chiar de a doua zi. Daca vreti sa fiti siguri ca puneti in farfurie cele mai curate fructe si legume din lume, nu le bagati intr-o camera septica. E prea mare deranjul. V-as sugera sa le spalati cu bicarbonat de sodiu pe care il dizolvati intr-un bol plin cu apa rece. Nu va mai ramane decat sa scufundati acolo verdeturile timp de 5-10 minute si sa le spalati din cand in cand cu o perie speciala. Un procedeu de genul asta da la o parte si cea mai mica musculita ascunsa prin telina. Cel mai bun mod de a evita pesticidele este evident unul singur. Cumparati mancare organica, dar pentru asta va trebuie multi bani si la fel de mult timp ca sa o gasiti. Ultimul sfat si de aceea si cel mai de pret e urmatorul : spalati legumele si fructele imediat ce ati sosit cu ele acasa. Sansele sa le curatati cum trebuie inainte de a le gati sunt invers proportionale cu pofta voastra de mancare.