Ceapa umpluta

Ceapa umpluta

De ardei umpluti a auzit toata lumea, nu? Dar ce spuneti despre ceapa umpluta? Daca despre ardeii umpluiti se poate spune ca sunt oarecum traditionali in bucataria romaneasca, despre ceapa umpluta se poate afirma cu certitudine ca este specifica bucatariei frantuzesti.  

   

Ceapa umpluta este mancare cu dichis, elaborata, dar deosebit de gustoasa si relativ usor de preparat. Aceasta varianta de ceapa umpluta este o reteta fara carne. Asa ca este perfecta in post, dar o poti servi si drept garnitura pentru peste sau carne.  

Ca sa faci ceapa umplurta ai nevoie de… ceapa. Cea mai buna este ceapa galbena care are o forma aproape sferica. Cele mai bune sunt cepele mai mari. Pentru patru-cinci portii ai nevoie de 10 cepe. Mai ai nevoie de o capatana de telina potrivita, sare si piper, trei-patru catei de usturoi, vreo 250 de grame de frunze de spanac, patru felii de paine si, neaparat, 200 de grame de miez de nuca. Mai ai nevoie de o lingurita de cimbru uscat, nucsoara si vreo doua cani cu supa de legume (merge si cea facuta din cubulete de concentrat), si vreo patru linguri de ulei.

Pentru inceput trebuie sa faci gacoacele de ceapa. Taie ceapa la ambele extremitati. Impinge dintr-o parte spre exterior foile de ceapa. Ca sa nu se sparga gaoacea de ceapa le poti taia cu un cutit. Poti sa folosesti pentru un plus de aspect, dar si de gust si cateva cepe rosii.

Ceapa pe care o scoti pastreaza-o. Ai nevoie de un robot care toaca sau de o masina de tocat clasica. Pune impreuna telina, ceapa si nuca. Toate trebuie maruntite sau tocate. Cel mai bine este sa le toci marunt, fara sa le faci pasta. Daca folosesti o masina de tocat clasica scoate cutitul. Pune feliile de paine la cuptor sa de usuce bine.

Compozitia de legume cu nuca se pune in ulei incins (doua linguri) si se tine pe foc circa 10 minute amestecand. Pune sare si piper. Pune cimbru si amesteca bine. Da deoparte si adauga paina prajita sfaramata in bucati mici. Pune la final si frunzele de spanac si cateii de usturoi pisati foarte bine. Amesteca. Cu aceasta compozitie umple cepele. Nu le indesea, dar gaoacele trebuie bine umplute.

Aseaza cepele intr-un vas adanc care merge la cuptor si adauga supa. Acopera tava cu o folie si da-o la cuptor pentru vreo 20 de minute. Supa trebuie sa fie calda, iar cuptorul bine incins. Dupa primele 20 de minte scoate folia si mai lasa cepele la cuptor pentru inca 15 minute la foc mai iute ca sa se rumeneasca frumos.

Cum spuneam, ceapa umpluta este perfecta drept garnitura, dar este si o mancare in sine, perfecta pentru cina, alaturi de salata.