Studiile arata ca ceapa rosie are mult mai multe calitati in afara de gustul dulceag, care ne face mancarea mai delicioasa. Cercetatorii au aflat ca micuta leguma, folosita cu precadere in mancarurile indiene si in bucataria mediteraneeana, ajuta la indepartarea colesterolului rau din organism Colesterolul rau este responsabil de atacuri de cord si in general de bolile care afecteaza inima. Cu cat scapam mai repede de el, cu atat mai bine. Dupa o serie de experimente efectuate pe hamsteri, cercetatorii au observat ca nivelul de colesterol rau a scazut dupa 8 saptamani, in medie cu 20 la suta.Hamsterii fusesera hraniti cu ceapa rosie in timp ce erau pusi la o dieta cu mult colesterol. In acelasi timp, ceapa rosie retine colesterolul bun, pe care il foloseste pentru a proteja inima de bolile care o ameninta. Ceapa aduce multe beneficii organismului. Studiile au demonstrat ca previne cancerul, bolile de inima si tusea sau raceala. De altfel in anumite parti ale lumii in care se consuma multa ceapa, rata bolnavilor de cancer este mai mica decat in general. Un exemplu este China, unde consumul de ceapa si usturoi este cel mai mare din lume. Coincidenta sau nu, riscul de cancer la stomac este cu 40 la suta mai mic decat in general.