Recunosc ca este o reteta oarecum mai altfel. Dar este absolut minunata. Aparent banala, ceapa coapta este una dintre cele mai rafinate si originale garnituri pentru friptura, peste sau branza. Reteta de ceapa coapta, pregatita in acest fel, vine din sudul Italiei, iar secretul rafinamentului sta in mirodenii. Pentru patru portii ai nevoie de sase cepe rosii, trei linguri de ulei de masline, doua linguri de otet balsamic, si doua linguri cu ierburi uscate. Formula ideala inseamna sa amesteci in parti egale, cimbru uscat, rozmarin uscat la care adaugi o lingurita de nucsoara rasa. Curata ceapa si tai-o in doua, pe mijloc. Aseaza-le intr-o tava, unsa cu putin ulei. Amesteca doua linguri de ulei cu otetul basamic, ierburile aromate si nucsoara. Pune sare si piper pe fiecare jumatate de ceapa si imparte egal sosul de ulei cu otet. Coace cepele, in cuptorul bine incins, la foc potrivit, pentru 40-50 de minute, pana cand sunt rumenite si bine coapte. Cat timp se coc cepele stropeste-le o data, de doua ori cu sosul din tava, ca sa ramana moi si suculente. Serveste ceapa coapta, simpla sau cu putina smantana, alaturi de carne sau peste. Ceapa coapta este delicioasa si alaturi de legume inabusite sau salate clasice, asa ca poate fi savurata si de vegetarienii convinsi.