Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand se inregistreaza o scadere in volumul urinei sau a unui exces de substante in urina, care conduc la formarea de pietre. Majoritatea pietrelor la rinichi contin calciu intr-o combinatie cu fosfat. Deshidratarea sau infectiile tractului urinar sunt cateva dintre cauzele care declanseaza formarea pietrelor la rinichi. Persoanele care au deja pietre la rinichi prezinta riscul de dezvoltare si a altor pietre. Ereditatea joaca si ea un rol esential in aparitia pietrelor la rinichi, studiile aratand ca persoanele care au in familie pe cineva care sufera de aceasta afectiune sunt predispuse si ele riscului ca la un moment dat in viata sa dezvolte pietre la rinichi. Anumite schimbari in dieta pot ajuta insa la dizolvarea pietrelor la rinichi. Ce poti sa faci daca ai deja pietre la rinichi? Include multe lichide in dieta ta si vei putea sa diluezi urina, favorizand in acest fel eliberarea pietrelor mici. Doctorii sugereaza de obicei o dieta foarte bine planificata impreuna cu un tratament medicamentos. Pentru dizolvarea pietrelor la rinichi este recomandat sa incluzi in dieta ta sucuri din fructe proaspete, altele decat grapefruit. Ce alimente sa eviti? Evita alimente ca: spanac, capsuni, ciocolata, paine cu tarate, paine neagra, sparanghel, agrise, coacaze, smochine, banane, fragi, ciocolata, cacao, rubarba, stevie, dulceata, piper, mustar, hrean, bauturi carbogazoase si nuci. Produsele lactate ca branza, untul si laptele sau alte produse care contin calciu pot induce formarea pietrelor la rinichi prin depunerea de calciu, de aceea ele trebuie consumate cu moderatie. Ce alimente sunt permise? Carnea slaba de peste, vaca si vita, salata verde, ridichiile, telina, conopida, varza alba, pepenii, strugurii, gutuile, merele, perele, piersicile, caisele, sucurile de fructe, mai ales cel de pepene rosu, ceaiurile de menta si musetel. Sarea, desi creste eliminarea calciului din organism, poate conduce la retentia de apa, de aceea ea ar trebui sa fie consumata in cantitati mici. Mancarurile cu un continut ridicat de sare sunt carnurile procesate, chipsurile, sosurile si unele varietati de supe. In mod normal mancarurile procesate contin multa sare, ceea ce nu este benefic pentru organism, de aceea o dieta corecta trebuie sa nu contina astfel de produse alimentare. Prea multe fibre in dieta pot creste, de asemenea, riscul formarii de pietre la rinichi. Evita consumul exagerat de morcovi, ovaz, cereale si fasole. In schimb este permis consumul de varza, mazare verde, dovleac, rosii si conopida. Daca de obicei in meniul tau se regasesc multe proteine, trebuie sa stii ca acestea cresc riscul producerii de pietre la rinichi. Limiteaza consumul de alimente bogate in proteine precum: pui, peste, porc, vita si oua. Include in dieta alimente integrale precum legume cu frunze, fructe, cereale integrale, orez brun. Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi consuma alimente care contin magneziu si alte minerale. Ca sa reduci considerabil riscul producerii de pietre la rinichi evita consumul de mancaruri picante si prajeli. S-a demonstrat ca reducerea cantitatii de zahar si a mancarurilor rafinate scade, de asemenea, riscul formarii pietrelor la rinichi. Dieta joaca un rol esential in prevenirea formarii pietrelor la rinichi, se recomanda consumul a cat mai multor lichide si a alimentelor bogate in fibre.