Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand cumeri oua. Trecem direct la detalii pentru ca, recunoastem, pe unele le-am aflat si noi, tot acum. Iata ce nu stiai despre oua. Ambalajul de carton al oualor sunt marcate cu data la care au fost puse in vanzare, nu cu data la care au fost facute ouale. Data de pe pachet este data la care acestea au fost verificate ambalate si clasificate. Data producerii oului, adica ziua in care a fost facut de gaina este trecute pe ou, nu pe ambalaj. Intre cele doua momente pot trece si 3-4 zile. Totul despre oua Un ou este bun de mancat si la 20 de zile dupa data la care a fost facut de gaina, daca a fost pastrat la temperatura constanta. Oul este expirat dupa 45 de ziule de la momentul in care a fost ouat. De luat in seama este ca un ou de 45 de zile este inca bun de mancat daca a fost corect si bine patrat. Culoarea cojii nu reprezinta nici un indicator referitor la calitatea acestuia. Este vorba despre un pigment si de codul genetic al gainii care l-a facut. Ouale care au coaja inchisa la culoare sunt insa ceva mai rezistente decat cele albe. Dimensiunea oului este un indicator al calitatii. Teoretic ouale sunt clasificate in trei categorii: AA, A, B, unde AA sunt cele mai mari, iar B cele mai mici. Teoretic doar gainile care au o viata buna si sunt bine si sanatos hranite pot face oua mari. Exista insa si caracteristii ale speciei de gaini ouatoare, care dau dimensiunea oului. Altfel de oua Gustul oualor este complet diferit in cazul celor produse de gaini crescute normal, pe pamant si al celor crescute in baterii. Galbenusul gainilor fericite este gras, consistent, galben si are gust intens. Albusul este dens, gelatinos si ferm. Gainile nefericite fac oua cu galbenus palid si albus apos. In ceea ce priveste nutrientii si compozitia diferenta este insa minima intre ouale gainilor crescute in ferme si al celor crescute industrial. Ouale eco sunt produse pe care merita sa le cumperi, chiar daca sunt scumpe, scrie yahoo shine.