Ce ingrediente au pastele carbonara de la restaurant: 19 aditivi alimentari și 20.20 grame de sare pe porție

Ce ingrediente au pastele carbonara de la restaurant: 19 aditivi alimentari și 20.20 grame de sare pe porție

Ce ingrediente au pastele carbonara de la restaurant? Un studiu, recent realizat de InfoCons și Declaratie-Nutritionala.ro, scoate la iveală detalii importante despre ingredientele și valorile nutriționale ale acestui fel comercializat în restaurantele din România. Analiza s-a bazat pe meniurile fizice și informațiile disponibile online pe site-urile restaurantelor.

Câte calorii au porțiile de paste carbonara de la restaurant

Cantitatea unei porții de paste carbonara diferă considerabil, fiind cuprinsă între 100 și 555 de grame.

  • Calorii: Valoarea calorică raportată la 100 de grame variază între 184,98 kcal și 451,85 kcal, cu o medie de 270,76 kcal.
  • Sare: Cantitatea de sare oscilează între 0,34 grame și 3,64 grame la 100 de grame. Înseamnă că o porție de 555 grame poate conține până la 20,20 grame de sare.
  • Zahăr: Conținutul de zahăr variază între 0,46 grame și 4,12 grame la 100 de grame. Înseamnă că o porție mare poate ajunge la 22,87 grame de zahăr.

Ce ingrediente și aditivi au pastele carbonara

Studiul a arătat că numărul aditivilor alimentari (E-uri) din pastele carbonara variază între 2 și 19. Media este de 9 aditivi per preparat. Printre cei mai frecvent întâlniți se numără:

  • dextroza , polifosfati (E452), caragenan (E407), nitrat de sodiu (E251), ascorbat de sodiu (E301), amidon modificat (E1422), guma guar (E412), guma de carruba (E410), clorura de calciu (E509), dioxid de sulf (E220), iodat de potasiu, ferocianura de potasiu (E536), lecitine (E322), lizozim (E1105), lactat de sodiu (E325), eritrobat de sodiu (E316) , trifosfati (E451), sorbitoli (E420), lauroil arginat de etil (E243), acid ascorbic (E300), konjac (E425), clorura de potasiu (E508), citrati de sodiu (E331), nitrit de sodiu (E251), maltodextrina, fosfat de diamidon hidroxipropilic (E1442), extract de drojdie (E626), acid citric (E330), enzime, acid lactic (E270), nitrit de sodiu (E250), Nitamicin (E235), difosfati (E450), monoglutamat de sodiu (E621), esteri ai zaharozei cu acizi grasi (E473), digliceride (E471), lactat feros (E585), guma xantan (E415), fosfati de sodiu (E339), lactat de sodiu (E325), alga marina (E470a).

Studiul a analizat 61 de preparate de paste carbonara și reprezintă un pas important pentru conștientizarea consumatorilor cu privire la alegerile alimentare pe care le fac.

Citește și: Câte calorii are pizza Quattro Stagioni + aditivi alimentari și zahăr

Recomandări pentru consumatori

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum zilnic maxim de 5 grame de sare și 25 grame de zahăr pentru un adult. În contextul valorilor descoperite, o singură porție de paste carbonara poate depăși aceste limite.

Respectarea legislației

Potrivit Ordinului ANPC nr. 201/2022, operatorii economici sunt obligați să ofere informații clare despre produsele finite și mâncărurile servite. Indiferent dacă consumăm pastele în restaurant sau le comandăm online, aceste detalii ar trebui să fie accesibile clienților.

Citește și: Cât de periculoasă este maioneza de la fast-food