Ce ar trebui sa stie orice parinte

Ce ar trebui sa stie orice parinte

Daca esti parinte sau urmeaza sa devii, este bine sa cunosti urmatoarele pentru a putea evita anumite capcane. Sunt informatii despre prejudecati, inteligenta, pedeapsa, lauda si alte cateva subiecte. Ne-am consultat cu psihologul nostru de serviciu, Gabriela Voicu si am aflat niste trucuri. Sa le luam pe rand.

Tu ce conceptie ai despre inteligenta? 

Este important sa-ti raspunzi la aceasta intrebare, pentru ca vei transmite copilului tau aceasta conceptie. In ceea ce priveste inteligenta, aceasta este perceputa din doua perspective: fixa si mobila. Este important sa constientizezi propria modalitate de a percepe inteligenta, pentru ca cel mai probabil, o vei transmite si copilului tau. Persoanele care percep inteligenta ca fiind fixa considera ca, indiferent ce vor face si cate lucruri noi vor invata, nu vor deveni mai inteligente decat atunci cand s-au nascut. 

Cele din a doua categorie, percep inteligenta ca fiind maleabila si considera ca poate fi crescuta prin munca intensa. Evident ca exista o diferenta intre cele doua categorii de persoane. Cei care privesc inteligenta ca pe ceva fix se tem de esec si evita provocarile, gandind ca, daca oricum nu-si pot mari inteligenta, atunci ar fi bine sa evite situatiile care le-ar putea periclita propria imagine despre inteligenta. Sunt acele persoane care prefera sarcinile usoare, iar atunci cand sarcinile devin mai grele renunta din teama de esec.

Persoanele care si-au construit conceptia ca inteligenta este flexibila se comporta diferit. Acestea cauta provocarile pentru a-si imbunatati abilitatile si, in loc sa renunte atunci cand esueaza sau sarcinile devin mai grele, persevereaza.  Vestea buna este ca, daca iti schimbi conceptia despre inteligenta, alegand cea de-a doua varianta, acest lucru va determina si o schimbare in comportament.


Cum sa convingi copilul sa faca o activitate dorita de tine?

 

Daca cineva indeplineste o sarcina plictisitoare fara sa primeasca recompense, atunci o percepe ca fiind mai placuta decat in situatia in care ar avea justificari exterioare, fie ca este vorba de recompense sau pedepse. Daca va primi o recompensa foarte mare pentru indeplinirea sarcinii sau din contra, o pedeapsa dura pentru neindeplinirea ei, atunci acea persoana va realiza sarcina pentru a obtine recompensa sau pentru a evita pedeapsa.

Daca nu primeste nici o recompensa mare si nici nu ii este teama de o pedeapsa, atunci copilul – ca o justifcare interna – priveste activitatea respectiva ca fiind mai placuta, decat daca si-ar oferi justificari exterioare – de exemplu, ca o face pentru bani sau de teama unei pedepse. Copilul care face activitatea datorita unei motivatii externe, o percepe ca fiind neplacuta. Copilul care indeplineste o anumita activitate, ca urmare a unei motivatii externe, o percepe ca fiind neplacuta.

Sigur, asta nu inseamna ca cei mici nu prefera sa primeasca recompense cat mai mari, desi chiar si in aceasta situatie exista o exceptie. In situatia in care unui copil ii place o activitate si este recompensat pentru ea, atunci ii va placea mai putin si se va simti mai putin atras de activitatea respectiva.


Cat de dura trebuie sa fie pedeapsa?


Atunci cand copilul primeste o pedeapsa, chiar daca este una dura sau una usoara, el va resimti o disonanta cognitiva intre ceea ce doreste si pedeapsa. In cazul unei pedepse dure copilul va rezista tentatiei de a face comportamentul interzis, insa in momentul in care este singur si neavand nicio justificare interna, cu siguranta va ceda comportamentului.

Atunci cand copilul este amenintat cu o pedeapsa usoara si nu este supravegheat, el este nevoit sa gaseasca singur justificari pentru care nu e bine sau nu doreste sa faca acea activitate, pedeapsa fiind mica si neoferind suficienta justificare externa. Astfel, el va ajunge sa se autoconvinga ca acea activitate nu este asa de placuta pe cat credea.

Una dintre cele mai eficiente metode pentru pentru a scadea agresivitatea copilului este de a-l recompensa atunci cand se comporta nonagresiv, de exemplu, cand imparte jucariile si coopereaza cu ceilalti. De asemenea, empatia este o forta puternica impotriva agresivitatii. Comportamentele agresive devin greu de comis construind relatii empatice si sadind empatia in copii.

Asadar, este bine ca pedeapsa sa fie usoara, astfel oferindu-i copilului sansa sa-si construiasca singur justificari interne pentru comportamentele nedorite, un pas important catre formarea propriilor valori.

 

Gabriela Voicu este psiholog si va incerca sa ne dea explicatii despre starile prin care fiecare dintre noi trece la un moment dat. O puteti contacta pe Facebook sau pe pagina de internet a cabinetului sau.