Potrivit medicilor si nutritionistilor, unele alimente n-ar trebui consumate niciodata, dimpotriva ar trebui sa aiba inscriptionate pe ambalaj tot felul de avertismente asa cum se gasesc si pe pachetele de tigari. N-ar fi rau sa gasim pe cutia de margarina sau pe pachetul de crenvursti chipul unui om bolnav sau profilul unui individ supraponderal. Cu siguranta, asemenea avertismente ar functiona pentru o buna parte din populatie care va incerca sa consume cat mai putin respectivele produse. Care sunt, asadar, alimentele care ne afecteaza sanatatea? 1. Parizerul si crenvurstii Cand te gandesti la carnea procesata, primul lucru care iti vine in minte sunt mezelurile. Foarte multe mezeluri contin tot felul de conservanti, nitrati si grasimi, de aceea au fost asociate cu un risc crescut de cancer, diabet, boli cardiovasculare si ingrasare. Dintre toate mezelurile, parizerul si cremvurstii contin cele mai multe grasimi, de aceea nu ar trebui sa cumperi aceste alimente niciodata. Medicii recomanda scoaterea mezelurilor din alimentatie, insa, nu este foarte simplu, avand in vedere ca ele se gasesc din abundenta peste tot. 2. Cartofii pai congelati Despre cat de nocivi sunt cartofii prajiti pentru organism s-au scris mii de articole si s-au facut zeci de studii. Nu mai e nicio noutate pentru nimeni ca un consum constant de cartofi prajiti duce la cresterea colesterolului, la boli cardiovasculare si, mai ales, la ingrasare. Faptul ca gasim acum cartofi pai congelati, gata de pus in tigaie, nu reprezinta niciun avantaj pentru noi, dimpotriva, ne determina sa ii consumam mai des si in cantitati mai mari. Mai multe studii au aratat ca prin prajirea cartofilor, ca urmare a degradarii amidonului, se formeaza acrilamida, o substanta periculoasa pentru organism in cantitati mari. Fie ca studiile astea sunt adevarate, fie ca nu, cred ca cel mai bine este sa consumam cartofi prajiti cat mai rar. Citeste si 6 alimente care iti alunga buna-dispozitie 3. Gogosile cu crema Gogosile cu crema din comert sunt adevarate bombe calorice. Pe langa faptul ca sunt preparate din faina alba, deloc sanatoasa pentru organism, acestea contin si diverse tipuri de creme pline de chimicale si coloranti. Daca tot iti plac gogosile, incearca sa ti le faci acasa. In general, dulciurile nu sunt deloc benefice sanatatii si ar trebui consumate doar la sarbatori. 4. Sucurile carbogazoase O cutie de suc contine in medie cam 6 lingurite de zahar, si, dupa cum stim cu totii, consumul excesiv de zahar duce la tot felul de boli, care mai de care mai ingrozitoare. Pe langa faptul ca sucurile carbogazoase sunt pline de zahar, ele mai contin coloranti si tot felul de E-uri. 5. Margarina Margarina este plina de grasimi saturate care cresc nivelul de colesterol si, implicit, riscul de a dezvolta boli de inima. Mai multe studii au aratat ca o dieta bogata in grasimi saturate duce la instalarea anumitor boli neurodegenerative. 6. Maioneza Spre deosebire de cea de casa, in care stim ce ingrediente punem, in maioneza din comert habar n-avem ce e de fapt. Daca ne uitam pe borcan, lista cu ingrediente e asa lunga si complicata, incat parca e imposibil sa fie si sanatoasa. Pentru a evita orice fel de riscuri, cel mai bine este sa prepari maioneza acasa. Medicii recomanda sa consumam cat mai rar maioneza, indiferent ca e cumparata din comert sau e facuta acasa, deoarece este un aliment cu foarte multe grasimi. Citeste si Alimente pe care nutritionistii recomanda sa le eviti