Friteuzele cu aer cald oferă o alternativă mai sănătoasă pentru prepararea alimentelor crocante în comparație cu prăjirea în tigaie. Acest lucru se datorează faptului că acestea necesită mai puțin ulei pentru a obține aceeași textură.
Cât de sănătos e să gătești la Air Fryer?
Producătorii de friteuze cu aer cald sugerează că oferă o modalitate alternativă de a face și de a savura alimente prăjite fără efectele negative asupra sănătății. Alimentele prăjite cu aer au un conținut mai mic de grăsimi decât alimentele prăjite în ulei, ceea ce înseamnă că pot fi mai bune pentru sănătate.
Friteuzele cu aer comparativ cu alte metode de gătit
Alimentele prăjite în mult ulei tind să conțină mult mai multe grăsimi decât alimentele gătite în alte moduri, cum ar fi grătar, coacere și gătire lentă.
De exemplu, 100 de grame (g) de piept de pui prăjit și aluat conține 13,2 g de grăsime, comparativ cu doar 0,39 g de grăsime dintr-un piept de pui prăjit la cuptor. Deoarece friteutoarele cu aer necesită o fracțiune din uleiul de care au nevoie friteutoarele, oamenii pot avea mese mai sănătoase, cu arome și texturi similare.
Friteuzele cu aer cald elimină uleiurile bogate în grăsimi și calorii din procesul de gătit. Acestea produc rezultate similare cu friteuzele cu o fracțiune din grăsime și calorii.
Scăderea aportului de grăsimi saturate are multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi ajutarea la gestionarea nivelului de colesterol și scăderea riscului unei persoane de boli cardiovasculare.
Citește și: Mănânci legume congelate? Riscurile la care te expui
Cum funcționează un Air Fryer?
Friteuzele cu aer cald sunt la fel ca niște cuptoare mici cu convecție care gătesc alimentele mai repede și folosesc mai puțină energie decât cuptoarele convenționale. De obicei, utilizatorii plasează alimentele într-un sertar și selectează temperatura și timpul de gătire dorite.

Friteuzele cu aer cald funcționează prin circularea aerului cald în jurul alimentelor pentru a crea o textură crocantă. Aparatul este etanș, astfel încât aerul fierbinte rămâne înăuntru și se încălzește rapid, notează medicalnewstoday.
Oamenii pot găti o mare varietate de alimente într-o friteuză cu aer cald, inclusiv bucăți mici de carne, nuggets și aripioare de pui, chifle și prăjituri. De asemenea, sunt utile pentru reîncălzirea rapidă a alimentelor, fără a se înmuia, așa cum ar putea fi într-un cuptor cu microunde.
Citește și: Cel mai „otrăvitor” pește din lume: are 70 de paraziți și este consumat de multă lume
Friteuzele cu aer cald reduc riscul formării de acrilamide toxice
Prăjirea alimentelor în ulei poate provoca dezvoltarea unor compuși periculoși, cum ar fi acrilamida. Acest compus se formează în anumite alimente în timpul metodelor de gătit la temperaturi mare, cum ar fi cartofii prăjiți și pâinea prăjită.
Ce este acrilamida
Atunci când alimentele bogate în amidon (cum sunt cartofii, pâinea sau cerealele) sunt expuse la temperaturi mai mari de 120°C, aminoacidul numit asparagină reacționează cu zaharurile naturale din alimente. Așa apare acrilamida.

Potrivit Food and Drug Administration, cercetările au descoperit că acrilamida provoacă cancer la animalele cărora li se administrează doze foarte mari. Aceste doze sunt mult mai mari decât cele găsite în hrana umană. Sunt necesare mai multe cercetări cu privire la potențialele sale efecte cancerigene sau cauzatoare de cancer la oameni.
Un studiu din 2024 a constatat că cartofii prăjiți la aer conțineau puțin mai multă acrilamidă decât cartofii prăjiți sau prăjiți la cuptor. Înmuierea în prealabil a cartofilor a dus la mai puțină acrilamidă în toate cele trei metode de gătit.
În ce alimente o găsim cel mai des?
- Cartofi prăjiți sau chipsuri
- Pâine prăjită (mai ales partea arsă)
- Biscuiți, cereale și produse de patiserie
- Cafea și înlocuitori de cafea
- Alimente procesate și congelate gata de prăjit.