Castravetii murati se pot servi ca si garnituri pentru preparate din carne, in salate sau sosuri. Avantajul acestui procedeu de murare este ca nu necesita conservanti si putem folosi exclusiv produse naturale. De asemenea, nu necesita fierbere sau sterilizare, astfel castravetii pastrandu-si o parte din vitamine. Ingrediente: 1 kg. de castraveti 1 borcan mare 2 linguri cu varf de sare neiodata 1 lingurita piper boabe 1 legatura mare de marar (se poate folosi si marar uscat) 5 catei de usturoi. Castravetii se spala si cei care sunt mai mari, se taie in doua sau in patru pe lungime. Se pun in borcan cat mai inghesuiti. Printre ei se pun catei de usturoi curatati, marar cu tot cu codita si boabe de piper. Se prepara o solutie din apa si sare. Se toarna peste castraveti ca sa ii acopere. Se pun afara, la soare, dar se pot pastra si in casa, intr-un loc mai cald cum ar fi bucataria. Se lasa la fermentat cam 2-3 zile la soare sau 3-4 zile in casa, in functie de cat de acri ii doriti. Apoi, se pastreaza in frigider. Nu se pot conserva pentru iarna, de aceea este important sa nu ii preparam in cantitati mari. 100 de grame de castraveti murati la soare contin:12 calorii, 1 gr de proteine, 0,2 gr lipide, 3 gr carbohidrati. Tips: Daca adaugam deasupra o felie de paine acceleram procesul de fermentatie si castravetii se acresc mai repede. Daca folositi sare iodata, castravetii se vor inmuia. Pentru un gust deosebit puteti adauga si o lingurita de boabe de mustar. Pofta buna!