Cartofi noi

Cartofi noi

Sunt cartofi noi pe tarabe! Este momentul perfect sa ne bucuram de dulceata si finetea lor, de vitaminele si mineralele pe care ii contin.

Cartofii noi nu sunt o varietate de cartof ci cartofii binecunoscuti, recoltati imaturi. Aceasta face ca pielea, coaja cartofilor noi, sa fie foarte subtire ceea ce face perfect posibil consumul lor cu tot cu coaja.

In coaja subtire a cartofilor noi sta tot secretul. Aici stau cele mai mari cantitati din mineralele, vitaminele si nutrientii pe care ii contin cartofii noi.

In plus, fiind mici, fragezi si moi, procesul de preparare al cartofilor noi este mult redus. Indiferent daca ii fierbi, daca ii prajesti (da, da, cartofii noi pot fi prajiti, si nu faci nici o crima daca vei manca cartofi prajiti), cartofii noi isi pastreaza cea mai mare parte din beneficii.

Cumpara cartofi noi in cantitati mici. Se deshidrateaza si se altereaza usor. Pregateste cartofii noi, imediat. Este suficient sa-i speli foarte bine si sa indepartezi efectualele pete. Ii poti gati intregi, iar pe cei mai mari este suficient sa-i tai in doua.

 

Nu cumpara cartofi noi spalati. Pamantul care imbraca coaja protejeaza cartofii si ii fereste de razele soarelui care le poate deteriora compozitia, alterand o parte din vitaminele si nutrientii pe care ii contin.

Spre deosebire de cartofii maturi, cartofii noi au mai multa apa, mai multe fibre, mai multe proteine si mai putini carbohidrati. In 100 de grame de cartofi noi sunt 75 de calorii, 1,7 grame de proteine, 17,1 de grame de carbohidrati, 0,3 grame de grasimi si 1,8 grame de fibre. 

 

Afla cate calorii contin cartofii maturi.

Prepararea cartofilor noi nu dureaza mai mult de 10-15 minute. Fierbe-i in apa cu sare, in vase cu capac. Pune in apa putin ulei ca sa opresti pierderea de minerale. Ii poti praji in ulei. Se fac repede, fara sa se prajeasca in adevaratul sens al cuvantului, tocmai pentru ca au multa apa. Pot fi copti, varianta cea mai buna, la foc iute, circa 10 minute la cuptor. Stropeste-i cu ulei si coace-i.

Imediat ce s-au gatit, cand sunt foarte fierbinti combina-i cu sosuri din ierburi proaspete, iaurt si usturoi, scrie bbcgoodfood.com.

Cartofii noi se potrivesc cu rozmarinul, merg de minune cu mararul si pun in valoare aroma usturoriului verde. Impodobeste-i cu unt si piper. Se potrivesc in mod minunat cu fileu de somon usor afumat, dar si cu pieptul de pui la gratar. Combina cartofii noi, fierti, cu ulei de masline, piper si branza noua. Eu personal cred ca asa ceva sa mananca in Rai…

Bucurati-va de cartofii noi! Bucurati-va de vara!