Carnea rosie, un aliment controversat

Carnea rosie, un aliment controversat

Laudata de catre sustinatorii dietei Paleo, dispretuita de vegetarieni, carnea rosie este un aliment controversat. In ciuda studiilor si analizelor, rezultatele raman mai departe contradictorii. Este cert faptul ca mai multe tipuri de carne rosie (vita, carne de miel si oaie), aduc beneficii, sunt cea mai buna sursa de proteine, sunt foarte bogate in  substante nutritive si o sursa exceptionala de fier, zinc si vitamina B12, precum si de seleniu, esential pentru imunitate.

Iata alte cateva argumente pro si contra consumului de carne rosie:

PRO: iti protejeaza inima. Carne de vita contine doua grasimi – acid stearic, o grasime saturata, si acid oleic, o grasime mononesaturate (care exista si in uleiul de masline), care au capacitatea de a imbunatati nivelul colesterolului. Cu toate acestea, carnea de vita contine, de asemenea, alte tipuri de grasimi saturate – acid palmitic si acid miristic – care ridica nivelul colesterolului.

CONTRA: carne rosie este asociata cu un risc cu 13 la suta mai mare de deces. Acesta este principalul argument pentru care se recomanda sa nu consumi carne rosie in fiecare zi. Cel mai bine este sa mananci carne rosie o singura data pe saptamana.

PRO: creste tonusul psihic. Consumul regulat de carne rosie scade riscul de depresie, mai ales daca animalele au trait in mediul lor natural si au consumat iarba. Astfel carnea lor are o concentratie foarte mare de acizi grasi omega-3.

CONTRA: poate creste riscul de cancer. Acest risc nu este efectul compusilor din carnea rosie, ci a modului in care este preparata. Carnea rosie trebuie conumata gatita la cuptor sau fiarta si cat mai rar sau deloc la gratar sau prajita. Din pacate cel mai des carnea rosie este pregatita in modul nesanatos ceea ce a adus prostul renume al acesteia.

Carnea rosie este cel mai bun argument pentru sustinerea principiului de baza al unei alimentatii sanatoase: diversitatea. A consuma 200 de grame de carne rosie pe saptamana este perfect, dar mai mult este daunator. Evident ca este de dorit sa alegi carne macra pe care sa o pregatesti acasa, si este de dorit sa elimini complet din dieta preparatele din carne, care contin adausuri nesanatoase si foarte daunatoare (nitriti, sodiu, grasimi, conservanti si E-uri din belsug), scrie yahoo health.

Pentru corectitudine trebuie spus ca productia de carne rosie este unul din factorii care aduc grave prejudicii mediului. Dar si aici este tot o chestiunie de echilibru.