Grasimile hidrogenate sunt grasimi produse industrial din uleiuri vegetale, care, consumate constant, ajung sa se depuna pe peretii arterelor si sa creeze tot felul de probleme grave de sanatate. Arterele ingrosate sunt responsabile de atacurile de cord, colesterolul marit, dar si de hipertensiunea arteriala. De asemenea, o alimentatie bogata in grasimi hidrogenate (grasimi trans) poate creste riscul de Alzheimer, obezitate, diabet de tip 2 si diverse alte probleme in zona ficatului. Ce alimente contin grasimi hidrogenate? Foarte multe alimente din supermarketuri contin grasimi hidrogenate, de la biscuiti pana la prajituri, insa, de cele mai multe ori, uitam sa citim etichetele si ajungem sa consumam mai multe grasimi hidrogenate decat ar trebui. Unele alimente contin grasimi partial hidrogenate, care nici ele nu sunt prea sanatoase, iar despre altele nici nu stim cate grasimi au, de exemplu, produsele de patiserie. Ce alimente ar trebui sa evitam? Margarina Multe persoane obisnuiesc inca sa faca prajituri cu margarina sau sa consume acest aliment pe paine dimineata, alaturi de un ceai, si chiar sa il ofere copiilor, ca pe o varianta satioasa de mic dejun. Margarina este, insa, un aliment destul de nociv din cauza grasimilor hidrogenate, greu de eliminat de organismul uman. Margarina se gaseste din belsug si in diverse alimente din comert, de exemplu in produse de patiserie, prajituri, biscuiti. Merdenele Desi sunt foarte gustoase si ne fac cu ochiul de fiecare data cand trecem pe langa o patiserie, ele nu ne aduc niciun beneficiu nutritional, doar grasimi hidrogenate cu care organismul trebuie sa se lupte mult timp ca sa le elimine. Ti s-a intamplat sa cumperi o merdenea rece? Acea grasime incleiata de pe merdenea, deloc buna la gust, este grasimea hidrogenata. Nu numai merdenelele contin grasimi hidrogenate, ci si alte produse de patiserie: strudele, fursecuri, gogosi, prajituri, placinte, saratele, crochete, cornuri s.a.m.d. Citeste si 12 alimente pe care sa nu le cumperi niciodata. Cartofi prajiti de la fast-food Majoritatea restaurantelor de tip fast-food prepara mancarea in ulei hidrogenat, de aceea, fie ca iti iei aripioare crocante prajite, fie ca iti iei un hamburger, tot ajungi sa consumi grasimi hidrogenate. Cartofii prajiti sunt printre cele mai cunoscute alimente bogate in grasimi hidrogenate si, desi se duc tot felul de campanii de informare a polulatiei asupra faptului ca nu sunt sanatosi, ei sunt consumati in continuare deoarece sunt buni la gust si sunt vanduti, ca parte din meniu, impreuna cu alte alimente, la un pret mai mic decat daca ar fi cumparati separat. Maioneza din comert Desi e mai simplu sa cumperi maioneza de la magazin pentru salata de boeuf, este infinit mai sanatos sa o faci acasa, chiar daca efortul depus este destul de mare. Maioneza din comert contine, pe langa grasimi hidrogenate, diverse E-uri ascunse si foarte multe calorii, mai multe decat cea preparata in casa. Evita salatele cu maioneza de pe rafturile supermarketurilor, dar si maioneza light. Alte alimente care contin grasimi hidrogenate sunt: toate alimentele prajite de la fast food, alimentele prajite cu crusta din comert, prajiturile de la cofetarie, chipsurile, snack-urile, inghetata, burgerii, popcornul din comert, diverse produse semipreparate, tot felul de dulciuri. Ca sa ai certitudinea ca nu mananci foarte multe grasimi hidrogenate, obisnuieste-te sa citesti etichetele si sa cumperi prajituri numai de la cofetariile care afiseaza lista ingredientelor pentru fiecare prajitura. Citeste si Top 20 cele mai sanatoase si mai alcaline alimente.