Carbohidratii, un rau necesar

Carbohidratii, un rau necesar

Carbohidratii in exces pot cauza mari probleme de sanatate. Consumul excesiv de hidrati de carbon (glucide) si, in special, de zaharuri rafinate sunt principalele cauze ale obezitatii, diabetului de tip 2 si a diferitelor forme de cancer. Regimes Maigrir a facut o lista cu 10 alimentele dulci, care trebuie consumate cu prudenta.

1. Fructoza si zaharul pudra. Este vorba de glucide rafinate in stare pura. Acestea sunt facute din 99,999% carbohidrati. In plus trebuie stiut ca in ceea ce priveste aportul caloric o lingurita de zahar pudra reprezinta echivalentul unei linguri de zahar tos.

2. Bauturile facute din prafuri si bomboanele. Aceste produse sunt derivate simple de zaharuri rafinate si sunt adesea facute din carbohidrati in proportie de 98-99%, avand o valoare nutritiva mica. Cea mai buna solutie este sa le elimini complet din alimentatie.

3. Cerealele. Cele mai multe din cereale aflate in comert sunt pline de zaharuri (chiar si cele care pretind ca sunt cerealele integrale). Daca citesti eticheta, veti vedea ca unele cereale au 90-93% carbohidrati. Solutia este foarte simpla, alege cereale integrale fara adaus de zahar si indulceste-le cu miere sau fructe uscate.

4. Fructele uscate sunt toate foarte bogate in zaharuri. Aceste alimente contin, de asemenea, o multime de fibre si vitamine. Sunt benefice sanatatii daca sunt consumate, constant, doar in catitati mici.

5. Chipsurile. Au un nivel ridicat de carbohidrati la care se adauga si multa sare si contin 81-83% zaharuri cu ardere rapida, care cresc glicemia si stimuleaza senzatia de foame.

6. Prajiturile si biscuitii. Reprezinta 84% carbohidrati. In general, prajiturile fainoase contin 70 – 78% carbohidrati. Varianta ideala o reprezinta dulciurile de casa, care sunt lipsite de aditivi si au mai putin zahar.

7. Gemurile si dulceturile. Aceste preparate au intre 64-68% carbohidrati, in functie de cat de dulci sunt sau de cantitatea de fructe continuta. Evident cele facute in casa sunt mult mai sanatoase. Exista gemuri si dulceturi preparate fara adaus de zahar, care sunt alegerea ideala.

8. Cartofii (copti, fierti sau prajiti). Dintre toate tipurile de a gati cartofi, cei fierti sau facuti piure au cea mai mare cantitate de carbohidrati (35% ), urmati de cartofii prajiti care contin 27% zaharuri. Un cartof crud are 21% carbohidrati.

9. Muraturile si otetul. Condimentele dulci pot contine pana la 35% carbohidrati, iar oteturile aromate pentru salate pana la 32% carbohidrati. Cea mai buna alegere o reprezinta oteturile basamice naturale si muraturile  in saramura.

10. Pizza. Cantitatea de carbohidrati continuta intr-o pizza depinde in general de grosimea blatului. O pizza poate contine intre 22% si 30% carbohidrati. Reduci substantial acest procent daca renunti la marginea crocanta a blatului de pizza.