Briose, inghetata, brownies sunt delicii pe care nu te-ai astepta sa le intalnesti in planul de dieta sanatoasa al unei persoane. Cu toate acestea, cel putin atunci cand suntem la dieta parca ne striga pe nume si daca doar le gustam ne simtim ca si cum am fost extrem de indulgenti cu planurile noastre. De aceea s-au inventat zilele in care ai voie sa trisezi, fara sa te simti vinovat. O data pe saptamana sau pe luna, poti manca ceea ce-ti place atat de mult. Insa acest trisat poate fi benefic unei diete de slabire? Benefiicile trisatului A manca doar piept de pui cu legume poate sa frustreze pana si cel mai dedicat om. Nu exista persoana care sa nu se bucure de ceva bun de mancare, nu exista persoana care sa nu aprecieze o prajitura sau care sa nu pofteasca la ceva interzis. Asa suntem noi oamenii construiti. Unul dintre avantajele trisatului este acela ca are efect asupra nivelului de leptina din organism. Leptina este un hormon secretat de organism cu rol in pastrarea echilibrului energetic din corp. Cand nivelul leptinei atinge un anumit prag, ajuns semnale la creier care spun ca esti satul si ca nu mai ai nevoie sa mananci. In schimb, cand leptina scade seminificativ, esti ghidat de senzatia de foame iar rezultatul poate fi supra alimentarea. De asemenea, restrictiile calorice s-a devedit ca influenteaza si hormonii tiroidieni ce au nenumarate functii in organism printre care si reglarea ratei metabolismului. Astfel, hormonul T3 daca scade sub un anumit nivel influenteaza metabilismul, facandu-l mult mai lenes. Dezavantajele trisatului Chiar daca a trisa inseamna sa ajuti la reglarea hormonala necesara unei functionari optime a organismului, trebuie sa ne gandim ca aceste scapari ne pot influenta fizic. Trebuie sa intelegem perfect termenul de a trisa o data pe saptamana. Asta inseamna ca ai voie sa gusti putin din ceva interzis, nu sa mananci o tableta intreaga de ciocolata sau o tava de briose. Altfel, efortul va fi in zadar.