E o intreaga dezbatere in lumea medicala. Cafeina e buna pentru sanatate ? Unii experti sustin ca da, si aduc si argumente in sprijinul declaratiilor facute. Tot argumente pertinente aduc si cei care sustin ca, dimpotriva, cofeina face rau organismului. Balanta se inclina de fiecare data in functie de cate un nou rezultat.Iata ca acum apare inca un studiu care pledeaza pentru cofeina. Cercetarile arata ca nu este buna doar ca sa te tina treaza ci si datorita antioxidantilor pe care ii contine. Se pare ca antioxidantii din cofeina cauta si distrug radicalii liberi asociati cu bolile de inima si cu Alzheimerul. Radicalii liberi sunt molecule din organism care ataca celulele sanatoase si pot declansa diverse boli. Armura impotriva lor e alcatuita din antioxidanti. In cautarea unei surse de antioxidanti, opriti-va la cafea. Studii recente arata ca este cea mai bogata sursa de antioxodanti din dieta unei persoane. Exista studii care dovedesc ca un consum constant de cafea, in doze medii, reduce riscul aparitiei bolii Parkinson. Efectul este rezervat cafelei care are cafeina, cea decafeinizata fiind lipsita de aceasta proprietate. Unele din reactiile metabolice pe care le declanseaza cafeaua – atat cea cu, cat si cea fara cafeina – determina reducerea riscul aparitiei diabetului de tip B. Alte teste au dovedit ca exista, in mod evident, o legatura intre un consum constant de cafea si diminuarea riscului aparitiei unor forme de cancer la nivelul colonului, al mucoasei bucale, la nivelul gatului si al esofagului. Efectele pozitive sunt urmarea continutului crescut de antioxidanti si fenoli din cafea, dintre care unul in special, denumit acid clorogenic, este cel care ofera protectie impotriva diabetului. Pe lista beneficiilor cafelei nu se poate sa nu fie mentionata si capacitatea acesteia de a te pune in functiune, rapid, in fiecare dimineata. Asadar, pentru moment, cafeina este buna pentru sanatate. Cel putin pana la urmatorul studiu care spune invers. Voi ce credeti?