Uite, eu recunosc cu mana pe inima ca imi plac dulciurile. Tu vrei sa te confesezi? Dar pana te gandesti, vreau sa te intreb daca iti place cacaoa? Mie da. Ciocolata cu cacao, cacao cu lapte, budinca cu cacao, inghetata cu cacao sunt uneori pentru mine un real rasfat, care isi merita fiecare calorie. Si nu-mi pare rau ca alerg pe urma de-mi ies ochii ca la melc ๐ Iti vorbesc despre cacao pentru ca aceasta este ingredientul principal in fabricarea ciocolatei. Despre ciocolata neagra ma indoiesc ca nu ai auzit. Am vazut in ultima vreme, ca tot mai multi oameni se inghesuie in supermarket, la standul cu ciocolata. Sa fi auzit ca ciocolata neagra are antioxidanti? Mi-am permis sa discutam azi despre pudra de cacao, pentru ca vezi tu, aceasta face ciocolata sa fie mai buna, sa te lingi pe degete nu alta. Un nou studiu, realizat de cercetatorii spanioli, a scos in evidenta faptul ca pudra de cacao poate reduce, pe termen scurt, tensiunea si sa mentina inima sanatoasa. Pentru a putea afirma toate acestea, oamenii de stiinta au testat efectele pudrei de cacao pe sobolani. De-a lungul studiului, cercetatorii au hranit o parte din sobolani cu 300 de miligrame de pudra de cacao, pe kilogram din masa corporala, iar celeilalte parti i-au administrat medicamente anti-hipertensive. La cobaii hraniti cu pudra de cacao s-a observat o imbunatatire in ceea ce priveste tensiunea sangelui, comparativ cu aceia carora li s-au administrat medicamente. Rezultatele studiului au fost publicate in Jurnalul Agriculturii si Chimiei Alimentelor. Si totusi, dincolo de meritele aduse oamenilor de stiinta exista si un mic secret. Cercetatorii au folosit in studiu un tip anume de cacao, care sa fie bogata in fitochimicale. Pudra de cacao folosita in studiu are129 de miligrame pe gram de procianidin (un antioxidant). Stiu ca ti se impleticeste limba in gura cand incerci sa pronunti numele acestui antioxidant si probabil si cand incerci sa intelegi la ce foloseste. Procianidinul se gaseste in ceaiul verde, in ciocolata si in vinul rosu (in cantitati mari). Despre acest anti-oxidant s-a afirmat ca este un dusman de temut al cancerului, afectiunilor cardiovasculare si celor neurodegenerative. Nu te gandi ca batonul de ciocolata pe care l-ai mancat acum jumatate de ora o sa aiba un efect benefic asupra tensiunii sangelui. Cea mai buna sursa de procianidin este ciocolata proaspata. In ea se gaseste solutia pentru micsoararea tensiunii sangelui. Din pacate daca ar fi sa-ti faci aprovizionarea cu ciocolata, o sa vezi ca in supermarket rafturile sunt pline cu ciocolata bogata in zahar. Motiv pentru care trebuie sa te uiti bine, pe eticheta, inainte sa cumperi. Si totusi, iti plac dulciurile ? ๐