Bucatarul Adrian Hadean si-a propus sa incurajeze restaurantele sa adopte o zi in care sa interzica fumatul. Campania se numeste #EatThis si este menita sa creeze un climat mai sanatos in spatiile unde se consuma alimente. „E limpede ca fumatul pasiv e daunator si raspunzator pentru un numar mare de afectiuni. Nu trebuie sa faci un exercitiu de imaginatie ca sa intelegi ce inseamna sa aduci fumul de tigara cu tot ce contine el (mult mai mult decat nicotina) in sistemul digestiv, care oricum e suprasolicitat de regimul actual de alimentatie, bogat in zaharuri, grasimi si proteine de proasta calitate”, a declarat Adrian Hadean pentru dietetik.ro. Asadar, bucatarul a venit in ajutorul initiativei deputatului Aurelia Cristea care a realizat o propunere legislativa aflata la Camera Deputatilor si care vizeaza interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise. Proiectul de modificare a legii va fi discutat in data de 31 mai. „Sustin adoptarea legii care sa interzica fumatul in spatiile unde se serveste mancare. Ma limitez la industria in care lucrez si pe care o cunosc suficient de bine si invit restaurantele sa incerce, adoptand, pentru inceput, o Zi Fara Fum(uri)/No-Smoking Day, in care atat fumatorii, cat si nefumatorii sa se poata bucura, deopotriva, de O Masa Fara Fum de Èšigara!”, scrie chef-ul pe blogul sau. Startul campaniei va fi dat pe 31 Mai – Ziua Mondiala Impotriva Tutunului, zi in care toate restaurantele inscrise in campanie vor interzice fumatul in incinta, dar si pe terasa. Apoi, pe tot parcursul lunii iunie, localurile participante sunt invitate sa adopte, saptamanal, o zi in care fumatul sa fie interzis. Restaurantele care se vor inscrie in campanie vor fi anuntate pe blogul bucatarului. Potrivit zelist.ro, adihadean.ro se afla pe locul 6 in topul blogurilor din Romania, cu un scor de 6,708. Clientii, bloggerii, jurnalistii sau oricine vrea sa se alature campaniei, dar nu detine un restaurant sau un loc unde se consuma mancare, pot vizita localurile participante si pot posta impresii sau fotografii pe blog sau pe social media, folosind hashtagul #EatThis. Potrivit datelor furnizate de Adrian Hadean pentru dietetik.ro, postarea care a anuntat pe Facebook debutul campaniei #EatThis a avut un reach organic de peste 1 milion, a adunat aproape 30.000 de like-uri (si din postarile share-uite) si aproape 6.000 de redistribuiri. „Inteleg teama patronilor de restaurante (cuvantul e larg si defineste aici orice local in care se mananca) de a interzice fumatul in localurile lor. Pe de alta parte, intr-un foodcourt de mall nu se fumeaza si se vand pana la 10.000 de portii de mancare zilnic, deci, mai mult curaj n-ar strica. Dorinta mea este ca, pe parcursul unei luni, si ca urmare a feedback-ului clienÅ£ilor, sa reusim sa eliminam o parte din temerile care ii impiedica, la aceasta ora, sa hotarasca, pe cont propriu, interzicerea fumatului in unitatea lor”, a mai postat Adrian Hadean pe blog. Pana acum, zeci de restaurante din tara si-au anuntat participarea la campanie, inclusiv „Baracca” din Cluj, proaspat castigator al premiului „The fine dining restaurant of the year” la gala TopHotel Tourism & Leisure Investment Conference. Alte restaurante participante: Metuka (Bucuresti), Pizza Dominium (Bucuresti, Ploiesti), Apartament 1 (Cluj Napoca), Misto Restaurant (Timisoara), La Strada (Timisoara), Restaurant 1880 (Bucuresti), Nobila Casa (Satu Mare). Din punctul de vedere al bucatarului, fumatul intr-un loc in care se mananca este lipsa de respect la adresa mancarii, la adresa celor care mananca in acelasi loc, la adresa propriei persoane, dar si fata de bucatarul care a incercat sa faca o mancare cu toate calitatile in ea.