Ingredientele de baza Orez – aici, thailandezii nu se deosebesc de restul tarilor asiatice, insa difera gustul orezului cultivat pe campiile tarii, avand o aroma mai dulce decat in alte tari din jur; orezul din Thailanda se cheama Jasmine si se prepara in special la aburi; este si un produs exportat masiv; Taitei – kwaytiow, folositi des, insa mai mult ca fel de sine statator de mancare, fiind deseori prajiti in ulei incins; sunt obtinuti din orez; Condimente – de departe, cel mai folosit sos/condiment din bucataria thailandeza il reprezinta sosul de peste, nam pla, foarte aromat si cu cu un gust puternic; kapee este o pasta facuta din creveti, si ea folosita ca si condiment; se mai utilizeaza gingerul, piperul negru, chimenul sau coriandrul; in fine, curry-ul de origine indiana este foarte popular si aici, de la mancarurile pe baza de orez pana la taitei; Carne – pestele si fructele de mare se afla la mare pret, fiind gatite la foc mare, in tigai; puiul este foarte important, urmat de vita si de porc, acestea din urma fiind insa gatite la gratar; carnea este insa considerata scumpa si atunci este folosita mai rar; Fructe – predomina fructele exotice, tamarind si lamaia verde, sucul acestui ultim fruct fiind folosit des la felurile principale; urmeaza apoi mango, bananele, dar si o serie intreaga de alte fructe care sunt inca necunoscute europenilor; Thailanda este considerata paradisul fructelor tropicale; Plantele si legumele – nu exista popor care sa foloseasca mai multe plante in alimentatie decat thailandezii, multe dintre ele avand certe calitati medicinale, cum ar fi ghimbirul albastru, iarba de lamaie sau lamaia keffir – o specie de lamaie verde, sau busuiocul; Feluri renumite de mancare Pad Thai – unul dintre cele mai cunoscute feluri thailandeze in afara tarii, dar foarte popular si in Thailanda; consta din taitei de orez prajiti in sos de peste, cu oua, suc de tamarind, ardei iute, mazare pastai, creveti sau pui; se serveste alaturi de o felie de lamaie verde; Khao Pad – este orez prajit in wok, alaturi de carne, oua, ceapa si rosii; pe deasupra se adauga apoi ceapa verde maruntita sau usturoi prajit; acest fel se serveste intotdeauna alaturi de o garnitura verde, pe baza de felii de rosii si de castraveti si ceapa verde; Tom yam kung – cea mai cunoscuta supa thailandeza; este fierbinte si acra si este facuta dintr-o zeama obtinuta din iarba da lamaie, lamaie verde, ceapa, sos de peste, suc de tamarind, ardei iute maruntit, in care se fierb creveti sau alte fructe de mare, sau piept de pui; la final, supa se condimenteaza cu coriandru; Gai phad met mamuang – este carne de pui prajita alaturi de nuci caju; este un fel de mancare foarte popular printre turistii care viziteaza capitala Bangkok; Kao niao ma muang – este un desert pe baza de orez, insa un anumit tip de orez, cu continut ridicat de gluten, care devine lipicios si dulce cand este gatit, fiid servit alaturi de mango; Bauturile bucatariei thailandeze La masa, thailandezii consuma deobicei ceai, insa rece. Cel mai popular este cel pe baza de seminte de tamarind, avand culoarea portocalie, fiind insa foarte dulce si foarte tare. Urmeaza apoi apa de cocos, obtinuta din nucile de cocos mai tinere, servita si ea rece. Alcoolul este considerat un produs scump, insa localnicii prepara mai multe tipuri de whisky-uri, dar de o calitatea inferioara. In fine, stiati ca celebra Red Bull s-a nascut in Thailanda, sub denumirea de Krating Daeng, si a fost apoi rebranduita si comercializata sub denumirea de Red Bull in tarile vestice? In aceasta tara a ramas insa sub aceeasi denumire si este comercializata mai mult in scopuri medicinale. Inedit despre bucataria thailandeza – Thailandezii se lauda a fi un popor de gurmanzi. De aceea, se spune ca formele de salut intre doi thailandezi sunt urmate aproape mereu de intrebarea „ai mancat?”; – Laptele de cocos a fost introdus in gatit in Thailanda de catre strainii care au vizitat prima oara Thailanda, insa in prezent a devenit un ingredient nelipsit in prepararea deserturilor sau a anumitor tipuri de mancare; – Se spune ca mirosul bucatariei thailandeze este cel mai puternic dintre toate bucatariile lumii; – La o masa traditionala la care se afla mai multe persoane, doar bolul de orez este pentru fiecare, restul mancarii este servit la comun in vase mari, de unde fiecare persoana mananca atat cat poate; – Spre deosebire de restul tarilor din jur, in Thailanda mancarea se consuma cu ajutorul furculitei si a cutitului, insa supa se mananca cu ajutorul betigaselor (cel putin cele care au taitei), pana ramane doar zeama, care se bea apoi! – Despre capitala Bangkok, se spune ca este „cel mai mare restaurant in aer liber din lume”, gratie zecilor de mii de standuri in care se prepara la orice ora a zilei mancare calda si proaspata; CONCLUZIE: Bucataria thailandeza este una dupa care tanjesc multi oameni. Este foarte creativa, gratie tehnicilor de gatit si a ingredientelor permisive (in special a taiteilor si a orezului). Este influentata in timp de catre chinezii care s-au mutat in Thailanda, si de catre exploratorii straini, in primul rand cei portughezi, care au lasat ca mostenire mai multe deserturi. Vegetarienii au viata buna aici, trebuie sa stie doar sa se fereasca de sosul de peste, omniprezent. Mai trebuie stiut ca bucataria thailandeza este usoara, dietetica si bogata in fibre.