Bucataria Indiana se bucura de o incredere din ce in ce mai mare si in randul consumatorilor romani. Aparuta in viata noastra in special dupa 1990, bucataria indiana a devenit un refugiu important de baza pentru cei care vor sa deguste specialitati mai exotice. Dar si pentru cei cu stomacul ceva mai tare, trebuie sa o spunem de la inceput. Fiindca o multitudine de ingrediente fac cu mindrie parte din gama celor iuti. Avalansa de arome a creat in timp o nota distinctiva bucatariei indiene, la fel ca si tipurile de orez sau de lipii. Trebuie spus ca felul de preparare poate fi usor diferite intre cele 4 regiuni distinctive culinare ale Indiei: India de Nord, de Sud, de Vest si de Est. Doar nord-estul Indiei este puternic influentat de bucataria din China. Indienii prajesc foarte mult, in special legumele, dar si multe tipuri de mancare. Pe langa uleiul vegetal, foarte folosite sunt uleiul de cocos si uleiul de mustar. Nu in ultimul rand, e bine de stiut ca restaurantele cu specific indian sint cele mai numeroase pe plan mondial, dupa cele cu specific italian sau frantuzesc. Ingredientele de baza Orezul – indienii folosesc orezul basmati, care este renumit pentru bobul mai lung si pentru aroma si gustul mai puteric decit orezul obisnuit. Ierburile – dau diversitatea incredibila a gusturilor preparatelor indiene. In principal sofran, ghimbir, patrunjel, coriandru, telina, chili, capere, seminte de mustar. Carnea – puiul, mielul si rata se regasesc in bucataria indiana, nu insa si porcul si vita (ultima fiind animal sfint in cultura Indiana). Condimentele (chatni) – ceapa maruntita, menta maruntita, rosii maruntite, cocos maruntit, usturoi maruntit, mango maruntit, iaurt cu menta si castraveti (asemanator cu tzatziki grecesc). Curry – cel mai important condiment din bucataria indiana, parte importanta si a altor bucatarii din zona, in principal a Pakistanului. Pentru indieni, curry este la fel de folosit precum este sarea pentru europeni sau sosul de soia pentru chinezi. Curry este parte integranta a fiecarui fel de mincare. Legumele – vinetele, morcovii, salatele, deobicei maruntite in mici boluri si servite ca si garnituri la felurile principale. Feluri renumite de mancare Chicken tikka masala – poate cel mai cunoscut fel de mincare indian, regasit la orice masa traditionala care se respecta. Este preparat din bucati de piept de pui care se coc inainte intr-un cuptor cilindric incins, amestecate apoi intr-un sos pe baza de curry si pasta tomate (masala). Toata compozitia se coace apoi pina ajunge sa fiarba. Se serveste cu orez si ci lipii (naan). Tandoori chicken – este ceea ce europenii ar numi, pui pe gratar, insa e mai mult decit atit. Puiul se marineaza in prealabil in iaurt si masala (amestec pe baza usturoi, curry, ghimbir, piper), apoi se pune in tandoor (cuptoul cilindric incalzit pe baza de carbune incins) Samosa – una dintre gustarile/starterele bucatariei indiene. In principal este vegetarian, dar se prepara si variante cu carne. Samosa vegetariana este un amestec de faina, cartofi, ceapa, chili si alte mirodenii, care se taie apoi in triunghiuri si se prajesc in ulei. Onion Bhaji – tot o gustare/starter, reprezinta bucati de ceapa date printr-un amestec de faina si condimente iuti, si apoi prajite in ulei incins. Se asorteaza, deobicei, cu felii de mango sau de lamaie. Thali – este cea mai potrivita alegere daca ati nimerit intr-un restaurant cu specific indian; reprezinta un amalgam de vase mici, grupate pe un platou mare, pline ce cele mai importante feluri de mincare: orezuri, sosuri, lipii, salate. Exista Thali vegetarian si non-vegetarian. Lamb Korma – este o mincare cremoasa, care, pe linga carnea de miel (bucatele de carne de miel), este facuta dintr-un amestec de curry, iaurt, smantana si lapte de cocos. Contine si mici bucatele de cartofi si de ceapa. Se serveste fierbinte, alaturi de orez si de lipii. Rasgulla – printre cele mai importante deserturi, consta intr-un amestec de brinza proaspata de vaci batuta cu faina din grau putin macinat (nu atat de fina, din care se face apoi faina clasica), totul prajit apoi in ulei. La final, se stropeste cu sirop incins de zahar. Este specific bucatariei estindiene. Obiceiuri inedite din bucataria indiana – Este bine sa folositi doar mina dreapta atunci cind introduceti mancarea in gura. – Deasemenea, nu se folosesc cutite, linguri sau furculite, cel mult lingurite pentru anumite tipuri de desert. – Se obisnuieste ca felurile de mincare sa fie aduse la masa pe tavi mai mari, de unde se serveste apoi individual. – Bauturile oferite la masa sunt, deobicei, ceaiul si cafeaua, in detrimentul celor alcoolice. CONCLUZIE: Bucataria indiana prinde din ce in ce mai mult. De ce? Fiindca aduce multe lucruri noi fata de gusturile cu care este obisnuit un european. Aromele sunt tari, puternice si exotice, in contrast cu bucataria europeana, care nu exceleaza la aceste calitati. Datorita faptului ca ingredientele sunt mereu proaspete, se spune despre bucataria indiana ca este una dintre cele mai sanatoase din lume. In fine, bucataria indiana este un excelent refugiu pentru vegetarieni, care vor avea cu adevarat ce sa aleaga, fara teama de a se plictisi de repetarea felurilor de mancare.