Bucataria Greceasca

Bucataria Greceasca

Practic, bucataria din aceasta tara urmeaza sufletul poporului grec de mii de ani. Asa cum se gatea acum 500 de ani, de exemplu, in mare parte asa se gateste si astazi in zonele rurale ale Greciei clasice. De aceea, Grecia nu are bucatari-sefi recunoscuti pe plan mondial.

Ingredientele de baza

Uleiul de masline – toata tara este plina de plantatii de maslini, Grecia fiind printre cei mai mari cultivator de masline din lume; prin urmare, uleiul de masline se foloseste la marea majoritate a felurilor de mancare; cele mai cunoscute masline sunt cele din regiunea Kalamata;

Ierburile – in prinicpal menta, oregano, foi de dafin, chimen, marar;

Legumele – reprezentate de rosii,  castraveti,  vinete (care se pregatesc in multe feluri, ca si preparat principal), dovlecei, fasole si ceapa;

Carnea – paradoxal, desi laptele de oaie si de capra este cel mai folosit, carnea acestor doua animale nu reprezinta primele optiuni, ci tot carnea de porc, pui sau vita; carnea de peste se regaseste in special in zonele de coasta, impreuna cu fructele de mare;

Branza – reprezentata in special de Feta, produs creat din minimum 70% lapte de oaie; se foloseste de la salate pana la alte feluri de mancare principale, sau chiar ca desert.

Mierea – in combinatie cu nucile, reprezinta ingredientul de baza in prepararea deserturilor, in principal pentru baklava, prajitura nationala a Greciei.

Feluri renumite de mancare

Horiatiki (Greek salad) – este cea mai cunoscuta, simpla si gustoasa salata greceasca: se face din felii de rosii, felii de castraveti, branza feta, ceapa, ulei de masline, sare, piper si oregano, la care se mai adauga, optional, capere sau sardine, depinde de zona;

Tzatziki – celebrul iaurt pe baza de lapte de oaie sau de capra, imbogatit la nivelul gustului cu felii de castravete, menta, sare, usturoi, ulei de masline si patrunjel; se consuma fie ca gustare, pus pe paine calda (pita) fie ca garnitura sau sos pentru carnea de la souvlaki sau de la gyros;

Kleftiko – reprezinta carnea de miel cu os, pregatita la cuptor la foc mic, dupa ce a fost marinata in suc de lamaie si de usturoi;

Souvlaki – printre cele mai cunoscute frigarui din lume; deobicei se fac din carne de porc si doar uneori din carne de pui; se pun si felii de rosii si de ceapa; se servesc alaturi de cartofi prajiti si de tzatziki, impreuna cu pita fierbinte;

Gyros – este ceea ce romanii cunosc mai mult sub denumirea de “shaorma”. Carnea (porc, pui sau vita) este facuta la foc vertical si se taie marunt apoi se pune in pita calda, alaturi de sosul de tzatziki, de rosii, ceapa si cartofi prajiti;

Bauturile din bucataria greceasca

Desi nu sint prea cunoscute pe plan mondial, vinurile grecesti se bucura de mare popularitate in Grecia, aceeasi situatie intilnindu-se si in Romania. Grecii asorteaza vinul la toate mancarurile cu carne, dar si la dulciuri.

Dintre bauturile mai tari, ouzo este de departe simbolul Greciei, dar nu toti o pot bea, din cauza aromei puternice si intepatoare. Ouzo se bea mereu inainte de inceperea mesei principale.

Cafeaua neagra greceasca este tare si nelipsita de la orice desert.

[next]Ponturi din bucataria greceasca

– Starterele acestei bucatarii poarta denumirea de meze (orektika): sunt clasicele startere, compuse din pita, salata, vinete coapte, legume la tigaie. E bine sa gustati din fiecare cate putin pentru a va obisnui cu gusturile si cu aromele.

– Micul dejun nu este bogat, din contra, consta in cafea si cel mult cateva produse de patiserie.

– Cele mai bune mese, din punct de vedere al gustului si al consistentei, le veti gasi la Taverne, localuri aflate de obicei in centrul marilor orase, pe coasta litoralului sau in zonele preponderent turistice.

– Fiind un popor balcanic, grecii prefera sa manance in familie. Deasemenea, nu este indicat sa refuzati multele feluri de mancare, in unele zone constituie o impolitete. Gustati macar cate putin din fiecare!

– Daca vreti smochine ca la “mama acasa”, in Grecia e locul lor; impreuna cu portocalele reprezinta fructele de baza din Grecia si se servesc la finalul meselor.

CONCLUZIE:  Bucataria greceasca este apropiata de sufletul romanului, un factor determinant avand si faptul ca multa lume isi petrece concediul in Grecia. Dar nu numai asta conteaza, conteaza ingredientele in mare parte comune cu cele romanesti, conteaza gustul proaspat si puternic (nu degeaba se spune despre bucataria din Grecia ca este „foarte gustoasa”). Bucataria greceasca e pentru masele largi de oameni, e „populara”, de aici si succesul de care se bucura. Mai trebuie spus ca, asemenea altor bucatarii mediteraneene, si bucataria din Grecia „produce” mai putini bonavi de cancer sau de boli de inima decat alte bucatarii mondiale.