Ingredientele de baza Carnea – in aceasta categorie, cehii si slovacii nu ies din normele europene, porcul, vita si puiul fiind nelipsite de la mese, proportia carnii in felurile de mancare fiind insa mai ridicata in Cehia decat in Slovacia; in alte tari carnea de porc detine cea mai mare cota; dintre tarile europene insa, Cehia si Slovacia au printre cele mai mari preferinte pentru carnea de rata si de gasca; carnea de peste nu este foarte populara, consumandu-se mai mult doar de Craciun, in special crapul (in Cehia) si pastravul (in Slovacia); Vegetalele – cartofii si cerealele predomina piata vegetalelor, cartofii fiind folositi pentru prepararea mai multor feluri de mancare specifice atat micului dejun, meselor principale sau chiar dejunului; in ultima vreme cehii si slovacii au inceput sa consume din ce in ce mai multe cereale integrale, in dauna celor albe, procesate; ca legume, predomina fasolea, cartofii si varza, care alcatuiesc 90% din spectrul felurilor principale de mancare; Lactatele – Slovacia se distinge in fata Cehiei in producerea tipurilor de branza, in special a celor din lapte de vaca si de oaie; Feluri renumite de mancare Cehia: Knedlíky – sunt coltunasi fierti, nelipsiti de la mesele traditionale; in cele mai multe cazuri sunt facuti pe baza de faina, si uneori din cartofi (in Slovacia se cheama halušky) ; VepÅ™o-knedlo-zelo – este cel mai popular fel de mancare al Cehiei si reprezinta carne de porc fripta servita alaturi de varza, fie murata (in regiunea Boemiei), fie proaspata si calita (in zona Moraviei); Sví�?ková na smetanÄ› – reprezinta carne de vita cu grasime, fripta si servita intr-un sos de morcovi, radacina de patrunjel, de telina, alaturi de coltunasi fierti stropiti cu smantana; Bramboráky – sunt clatite prajite in ulei facute din cartofi rasi fin, faina, lapte si condimentate cu sare, piper, usturoi; se servesc mereu alaturi de berea traditionala ceheasca; Smažený sýr – este foarte asemanator cu cascavalul pane romanesc; in Cehia se seveste alaturi de salata sau de varza rosie si de cartofi; Ovocný knedlíky – sunt coltunasi umpluti cu fructe (deobicei prune si caise), serviti mereu calzi, care au marea calitate de a putea fi consumati atat ca fel principal, cat si ca desert; Slovacia: Bryndzové halušky – reprezinta coltunasi mici facuti din cartofi fierti, serviti alaturi de branza din lapte de oaie; este considerata de departe mancarea nationala a acestei tari; Strapa�?ky – aceiasi coltunasi fierti din cartofi, insa de aceasta data serviti alaturi de varza murata facuta la cuptor; Kapustnica – este supa traditionala a Slovaciei, pe baza de varza murata, si avand mai multe ingrediente, in principal carnati si ciuperci; Cibulova polievka – este o supa pe baza de ceapa si diferite tipuri de carne afumata; Bauturile bucatariei ceho-slovace Nu mai trebuie sa laudam calitatea berii din Cehia, fiindca se stie ca aceasta tara este cea mai mare consumatoare de bere din lume, pe cap de locuitor. Pilsner Urquell si Budvar (Budweiser pe plan mondial) sunt cele mai cunoscute marci de bere ale Cehiei, intr-o industrie care aduce mari beneficii economice. Berea este servita in mod constant de catre cehi la mesele obisnuite, la mesele populare sau de sarbatori. Exista peste 60 de berarii renumite si de calitate superioara in Cehia. Alaturi de bere, si lichiorul este iubit in Cehia. Becherovka este cel mai popular, fiind produs in totalitate din ingrediente naturale. Si in Slovacia consumul de bere este ridicat, in mod traditional, insa slovacii prefera si vinul, in principal alb, zona de sud a tarii, de langa bazinul Dunarii, fiind aleasa pentru cultivarea soiurilor albe de vita de vie. Inedit despre bucataria ceho-slovaca – Bucataria ceha este recunoscuta pentru calitatea sosurilor care insotesc felurile principale de mancare; – Celebra „Sunca de Praga” (pražská šunka) este si astazi stindardul bucatariei capitalei Cehiei, in mod traditional preparandu-se doar in afumatorii vechi; de altfel, Cehia este a doua consumatoare de produse din carne afumate din Europa, dupa Ungaria; foarte multe gospodarii din mediul rural au in curte propriile afumatoare, denumite udírna; CONCLUZIE: Bucataria ceho-slovaca este indicata gurmanzilor si iubitorilor de experiente culinare regesti, stropite din plin cu una dintre cele mai bune beri ale lumii; sunt doua bucatarii preponderent carnivore si grase, asa ca vegetarienii se vor bucura de mai putine specialitati decat in alte tari.