Bucataria Belgiana

Bucataria Belgiana

Ingredientele de baza

Legumele
– andivele si cartofii sunt nelipsiti de pe mesele belgienilor, alaturi de varza; andivele au o semnificatie speciala in bucataria belgiana, fiind considerate simbolul acestei natiuni; foarte multi bucatari-sefi renumiti merg personal in Belgia pentru a-si alege singuri si cu grija andive proaspete; si prazul este foarte consumat in aceasta tara;

Carnea
– belgienii prefera carnea la cuptor, gatita la foc mic; carnea de vita, de rata, de pui si de vita este cea mai folosita, insa si carnea de porc isi are locul pe mesele gurmanzilor belgieni; in zonele mai muntoase, carnea de vanat este foarte popular, fiind considerata delicatesa in restaurante;

Midiile – sezonul de varf pentru colectarea midiilor proaspete din Marea Nordului tine din septembrie pana in februarie; exista restaurante in Bruxelles, capitala Belgiei, care servesc chiar si o jumatate de tona de midii proaspete in fiecare zi!

Ciocolata – Belgia este gazda a celor mai renumite feluri fine de ciocolata, fiind unul dintre cei mai mari producatori mondiali;

Feluri renumite de mancare

Frites – celebrii cartofi prajiti au fost creati pentru prima oara in Belgia; in prezent se folosesc intotdeauna pentru a acompania midiile servite fierbinti, dar reprezinta si principala garnitura pentru mancarurile pe baza de carne;

Mosselen-friet – pe scurt, midii cu cartofi prajiti; pe larg, reprezinta felul principal traditional belgian care este gasit cu siguranta in orice restaurant din Belgia care se respecta; midiile sunt facute, in multe cazuri, la foc intr-o oala de fier inalta, in sos de vin alb (unele restaurante prefera berea blonda), usturoi, putina verdeata si putina smantana; se servesc mereu fierbinti si in compania unei beri reci;


Stoemp – este un piureu de cartofi amestecat cu varza calita, in principal, insa legumele folosite mai pot fi morcovii, spanacul sau mazarea, iar alte ingrediente adaugate mai sunt baconul prajit sau felii subtiri de carnati; este servit ca si garnitura pentru carne la cuptor sau alte specialitati pe baza de carne;

Konijn in geuze – este carne de iepure facuta la foc in sos de bere fermentata liber, in mod natural, fara drojdie;

Waffles
– desertul emblema belgian, reprezinta gauffrele care au devenit populare si in Romania dupa anii 90; exista doua tipuri speciale de gauffre, de Liege (mai dense si servite simple) si de Bruxelles (mai moi si servite cu topping de fructe si de frisca);

Waterzooi – reprezinta o mancare inabusita pe baza de peste sau de carne de pui, morcovi, praz, cartofi, in acest amestec mai punandu-se unt si smantana; este specifica in special orasului Ghent si se face la foc mic;

[next]Bauturile bucatariei belgiene

Berea belgiana este cea mai renumita din lume, alaturi de cea din Cehia si din Germania. Un belgian consuma, in medie, 93 de litri de bere anual. O parte dintre cele peste 500 de marci comerciale de bere belgiana provin de la manastiri si abatii. Marea mandrie este reprezentata de faptul ca fiecare marca de bere are propriile pahare si vesela personalizata; mai mult, o gramada de feluri de mancare preparate atat in gospodariile traditionale, dar si in restaurante, au ca ingredient si berea.

In afara de bere, belgienii mai consuma la masa si vin, in special alb, provenit in cea mai mare parte insa din vecina Franta.

Inedit despre bucataria belgiana

– Specialistii in gastronomie spun despre bucataria belgiana ca are consistenta celei germane si finetea celei frantuzesti; mixul este insa un amestec mai degraba favorabil primei categorii;

– Belgia produce aproximativ 172.000 de tone de ciocolata fina in fiecare an, din care mai mult de jumatate este realizata manual;

– Ceea ce deosebeste gauffrele belgiene de restul acestor produse realizate in lume este utilajul in care se prepara, facut dintr-un aliaj special, creat doar in Belgia;


– Toate andivele care se gasesc in Statele Unite sunt importate din Belgia; de altfel, belgienii isi numesc cu mandrie andivele „aurul alb”;

CONCLUZIE:
 

Bucataria belgiana include mai mult decat clasicele midii, ciocolata, bere si gauffre, insa nu este una care sa inspire prea mult. Desi multi oameni nu agreeaza gustul andivelor, acestea sunt insa foarte hranitoare, avand un continut caloric extrem de scazut (o calorie la fiecare frunza), asa ca orice vizita pe care o veti face de acum incolo in Belgia trebuie sa fie obligatoriu insotita de consumul de andive.